Óriási lendületben a magyar tőzsde: szárnyal a BUX, hasítanak a legnépszerűbb részvények

Pénzcentrum2024. október 1. 16:33

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, szeptemberben új erőre kapva folytatta az előző hónapokban látott emelkedést: a mutató 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékos növekedést jelent augusztushoz képest. Az azonnali részvénypiac forgalma 209,47 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 9,97 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL bizonyultak, 117,4, 36,4 és 26,8 milliárd forint értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Concorde, a Wood & Company és az ERSTE emelkedett ki.

Szeptemberben a globális tőkepiacokat továbbra is vegyes hangulat jellemezte. Az amerikai piacokon az inflációval és a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatos aggodalmak vezették a befektetők döntéseit, ami az S&P 500 és a Nasdaq indexek hullámzó teljesítményében is tükröződött. Az energiaárak emelkedése és a geopolitikai feszültségek is hozzájárultak a volatilitáshoz. Európában a vezető indexek mérsékelt növekedést mutattak, azonban a német gazdasági lassulás és az energiafüggőség továbbra is kihívást jelentett. Kínában a gazdasági növekedés továbbra is lassú maradt, azonban a piacok stabilizáció jeleit mutatták, főként a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések hatására.

A hazai tőkepiacon ezzel szemben ismét elindult a növekedés, a BUX index szeptemberben 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékkal haladta meg az előző havi záróértéket. A hónap során a napi rekordérték is ismét megdőlt, szeptember 26. napján 74 905,79 ponton zárt az index. A BÉT év elején indított, új részvénymutatói szintén pozitív hónapot zárhattak: a CETOP NTR 1 558,69 ponton, míg az XTEND index 1 521,37 ponton zárt.

Szeptemberben is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb volumenű kereskedés, 117,4 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Richter Gedeon követte, 36,4 milliárd forinttal, illetve harmadik helyen a MOL végzett 26,8 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a VERTIKAL kiemelkedően teljesített, különösen erős hónapot zárva, 23 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 209,47 milliárd forintot tett ki szeptemberben, amely a napi átlagot tekintve 9,97 milliárd forintot jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szeptember a kereskedési aktivitáson túlmutatóan is izgalmas eseményeket hozott a Budapesti Értéktőzsdén. A 4iG szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte 20 éves jubileumát a tőzsdén. A hónapban a BÉT Mentor program képzési napja egy ELITE workshop keretében bővült ki, ugyanis a BÉT 2024-ben megújítja partnerségét az Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE programmal, amely a növekedésorientált vállalatokat támogatja sokrétű szolgáltatásokkal. Továbbá, a BÉT és a Raiffeisen Bank stratégiai együttműködési megállapodást kötött a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatására.

A befektetési szolgáltatók között szeptemberben a Concorde zárt az élen 122,5 milliárd forinttal, akit a Wood & Company és az ERSTE követett, 106,2 és 69,2 milliárd forinttal.

Címkék:
bank, milliárdos, gazdaság, szeptember, növekedés, milliárd, index, milliárdok, bét,