Beintettek a hevesiek az akkugyáraknak: sikerült megpuccsolniuk a kormány gigaprojektjét

Pénzcentrum2024. október 1. 09:17

Mégsem épül meg Hevesen a kínai BYN Hungary Kft. által tervezett oldószergyár, amely egy, az akkumulátorgyártásban használt veszélyes vegyület előállítására irányult volna – számolt be róla a Népszava.

Elkaszálták a kínai BYN Hungary Kft. akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó oldószergyárának megépítését, miután a város fideszes polgármestere, Sveiczer Sándor kezdeményezte a vállalattal kötött előszerződés egyoldalú felmondását. A tervezett gyár N-metil-pirrolidont gyártott volna, amelyet az akkumulátorgyártásban használnak. Ez az anyag közismerten veszélyes, nemcsak szem- és bőrirritációt okozhat, de magzatkárosító hatásai miatt is aggályos.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a gödi civilek is fellázadtak az ott épülő akkugyár működésével szemben, amelynek környezethasználati engedélyét bírósági úton támadták meg. A gyár azonban a bírósági ítélettel mit sem törődve tovább üzemel.

Sokkal sikeresebb volt azonban a hevesi beruházás elleni ellenállás, amely szeptember elején tetőzött, amikor a városvezetés közmeghallgatást hívott össze, amelyen heves tiltakozások robbantak ki. A polgármester és a meghívott környezetvédelmi szakértők nem kaptak lehetőséget arra, hogy érdemben kifejtsék a beruházás részleteit, mivel a helyi lakosok folyamatosan félbeszakították őket. A meghallgatás végén a tiltakozó tömeg a polgármestert több órán át skandálva várta az ülés kijáratánál.

Kormánypárti politikusok korábban népszavazást is kezdeményeztek a 40 milliárd forintos beruházásról, ám az előszerződés felmondásával ez a kérdés vélhetően okafogyottá vált.

Címkék:
kormány, gyár, akkumulátor, polgármester, projekt, gyártás, építés,