Hatalmas energetikai pályázatcsomag indul ősszel Magyarországon: felfedte a kormány az új tervét

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 09:35

A közelmúltban társadalmi egyeztetésre került egy új rendelettervezet, amely jelentős változásokat hozhat a távhőrendszerek működésében Magyarországon. A rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, csökkentve ezzel a földgázfüggőséget és a költségeket - írja a Portfolio.

Ősszel több energetikai pályázat is elstartol Magyarországon. A kormány tervei szerint az új beruházásokkal csökkenthető a földgázfüggőség és a távhőtermelés költségei. Az Energiaügyi Minisztérium Steiner Attila államtitkár vezetésével az állami és önkormányzati intézmények hődíjainak mérséklésére is törekszik, miközben a távhőszolgáltatók nyereségrátájának növelésével ösztönöznék az új beruházásokat. A kormány ezzel összefüggésben korábban bejelentette, hogy nem számolnak jelentős növekedéssel a lakossági távhő árát illetően.

A pályázatok célja a megújuló energiaforrások használatának növelése, különös tekintettel a geotermiára, amelyet a távhőrendszerek fenntarthatóbbá tételének egyik kulcselemeként emelnek ki. A kormány célja, hogy 2030-ra megduplázzák a geotermia arányát a távhőtermelésben, így jelentősen csökkentve az ország energiafüggőségét. Emellett az engedélyeztetési folyamat is egyszerűsödött, ami elősegíti a geotermikus projektek megvalósítását.

A kormány 95 milliárd forintos támogatási tervet is bejelentett, amelyet az Európai Unió Modernizációs Alapjából finanszíroznak. A cél, hogy a távhőtermelés technológiai fejlesztései révén csökkentsék a földgázfelhasználást, növeljék az energiahatékonyságot, és stabilabb árakat biztosítsanak mind az intézmények, mind a lakosság számára.

Címlapfotó: Balázs Attila: MTI/MTVA

Címkék:
támogatás, beruházás, távhő, álláspályázat, technológia, az európai unió, energiaügyi minisztérium,