Sürgősen lépni kell: a fecskepusztulás okozhatja a magyar mezőgazdaság vesztét 2024-ben?

Reichenberger Dániel2024. szeptember 29. 15:05

Szeptember elején annyira hirtelen érkezett meg az esős-szeles, hűvös őszi idő, hogy az a hazai fecskepopulációban igen jelentős elhullási arányt hozott: a legyengült madarak közül sokan nem tudtak elindulni a melegebb klíma felé, a zord időben pedig fő táplálékuk, a repülő rovarok is eltűntek. Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy emiatt várható-e a földeken rovarinvázió, amely komoly fejtörést is okozhatna a gazdáknak.

Szeptember elején nem szokatlan, hogy a sajtóban a fecskékről olvashatunk vagy hallgatunk, de legtöbbször csak annyit, hogy a madarak rendben elindultak a meleg égöv felé, ahol áttelelnek, majd a tél végével visszatérnek az északabbra fekvő országokba, amikor már a tűréshatáruknak megfelelő az időjárás.

Mivel azonban idén gyakorlatilag napok alatt fordult őszbe az időjárás, sok fecske pusztult el - egyes becslések szerint a hazai populáció akár harmada is -, vesztüket a hirtelen jött hideg mellett az is okozta, hogy a zord időben fő táplálékuk, a repülő rovarok is eltűntek. Ez pedig felvet egy elég fontos kérdést: nem szaporodnak-e el a rovarok és a kártevők a szántóföldeken és más hasonló helyeken, készülni kell-e a gazdáknak arra, hogy komoly károk is érhetik őket? Erről kérdeztünk egy szakértőt.

Legyengülnek, elpusztulnak a fecskék

Idén nagyon hirtelen rúgta be az ajtót az ősz, helyenként esővel és hideggel, és így több ezer, a meleg nyár végi napokat még itt töltő fecske pusztult el. Ennek a legfőbb oka ugye az volt, hogy a nyár végén még nem indultak el, hiszen augusztus utolsó napjaiban is szabályos kánikula volt.

A közösségi médiában egyre-másra jelentek meg posztok arról, hogy a fecskék a hideg, esős időben annyira legyengültek, hogy valóban nem rendelkeztek elég erővel az útra keléshez: a becslések szerint több ezer fecske veszhetett oda a szakértők szerint.

Loading...

Hogyan segít a fecske a gazdákon?

Felmerülhet a kérdés, hogyha a fecskepopuláció ekkora sebet kapott Magyarországon, akkor vajon az agrárágaz nem fogja-e megszenvedni a hiányukat akként, hogy nem lesz esetleg, aki "levadássza" a rovarokat, amik normál esetben akár a szántóföldeken keresnének élelmet? Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint voltaképpen eddig is elhanyagolható volt a fecskék ebbéli tevékenysége.

A fecskék valóban természetes rovarpusztítók, de a korábbi nagyszámú jelenlétük az állatállományhoz kapcsolódó légysűrűség miatt alakult ki. Tény, hogy a sok fecske az állattartástól független, de az embereket bosszantó rovarokat, így például a szúnyogokat is nagy számban kapta el, ezzel inkább a vidéki településeken élőknek kedveztek, nem az agrártermelésnek

- kezdte válaszadását a szakértő. Azt is elmondta, hogy nem véletlen a fecskék számának már évek óta tartó csökkenése: a modernizáció magával hozta azt is, hogy kevesebb lett a rovar az agrárágazat, az aállattartás körül - tehát a fecskék lassan szinte teljesen elveszítették ezt a táplálékforrásukat.

A fecskék természetes módon fedezték fel a korábbi évszázadokban, hogy az állattartás kapcsán megjelenő jelentős szállórovar-mennyiség, a sok légy számukra jó táplálékforrást jelent, ráadásul az istállók, gazdasági épületek védettebb részein megépíthették fészkeiket is. Ezek az előnyök alapvetően a fecskéknek kedveztek. Az állatállomány csökkenésével, az állattartás intenzívebbé válásával, a háztáji jószágtartás visszaszorulásával jelentősen csökkentek ezek a fecskék számára kedvező faktorok, így a fecskék száma is

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta erről Braunmüller Lajos.

A modern szerek jobban tartják távol a rovarokat

Éppen a fentebb már említett modernizáció is okozza, hogy a gazdáknak szinte alig van már szükségük a rovarok természetes ellenségeinek, így a fecskéknek a jelenlétére is. Mint az Agrárszektor főszerkesztője elmondta: a különböző szerekkel már nagyobb eredményeket lehet elérni, ha a rovarok távoltartását vesszük.

Jelenleg a rovarok távoltartását a nagyüzemi mezőgazdaság növényvédőszerekkel tudja megoldani a termelés hatalmas léptékeit tekintve. A fecskék jelenléte korábban is inkább az állattartó falusi porták, a tanyák és az istállók környékén tartotta kordában a rovarokat. A szántóföldi növénytermesztésben tehát a fecskéknek kisebb a szerepük

- mondta Braunmüller Lajos. A végkövetkeztetés pedig az, hogy bár valóban nem jó hír a fecskék nagyarányú pusztulása, azért attól nem kell tartani, hogy a magyar szántóföldeken szabályos sáskajárások alakulnának ki.

A fecskék állományának csökkenése, különösen a nemrég bekövetkezett nagyarányú elhullásuk inkább a biodiverzitás, a természetvédelem szempontjából jelent rossz hírt, a modern agrártermelés szempontjából nem. Emiatt nem várható élelmiszer-drágulás. A megfogyatkozó fecskék rovarpusztító munkáját ráadásul más madárfajok, és denevérek át tudják venni. Ezzel együtt azonban természetvédelmi okokból indokolt lenne a fecskék védelme, a számukra alkalmas fészkelőhelyek kialakítása, illetve a jelenlétük megtűrése

- zárta gondolatait Braunmüller Lajos.

Címkék:
magyarország, állat, állatvédelem, föld, károkozás, károk, természet, agrár, természetkárosítás, agrárágazat, természetes, madár,