Alakul az ukrán gázvita végkifejlete: kimaradhat a botrányból Magyarország?

Pénzcentrum2024. szeptember 27. 08:32

Nem maradhatnánk ki abból, ha az ukránok valóban leállítják a gáztranzitot - igaz ugyanakkor, hogy apokalipszisszerű változásokra ekkor sem kellene számítani.

A Portfolio megbízható információi szerint Magyarország továbbra is az ukrajnai tranziton keresztül vesz évi 1 milliárd köbméter orosz gázt, így egy friss kormányzati jelzéssel ellentétben igenis érintene minket, igaz áttételesen, ha év végével leállna az ukrajnai szállítás. Az áttételességet úgy kell érteni, hogy ezt a gázt már jó ideje például Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban adja el az állami MVM, így ez nem érkezik be hazánkba; és részben éppen ezért sodorná bajba északi és nyugati szomszédainkat az, ha az ukrán gáztranzit leállna az újév kezdetétől.

Éppen az 1 milliárd köbméteres magyar szerződés, illetve a szlovákok és osztrákok saját orosz szerződéseinek nem-teljesülése miatt Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az ukrajnai tranzit leállása nem nekünk fájna, hanem a többi közép-európai országnak. Szlovákia ugyanis a saját hosszú távú orosz szerződése keretében évi 6,5 milliárd, Ausztria évi 6 milliárd köbméternyi mennyiségtől esne el.

Címkék:
magyarország, ukrajna, oroszország, földgáz, ukrán, orosz,