Teljesen átalakulhatnak a jövő munkahelyei: ez várja a dolgozókat a home office után

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 17:15

Az irodapiac átalakulása elkerülhetetlen: a hagyományos felújítások helyett egyre inkább alternatív megoldásokra és funkcióváltásokra van szükség. Az ingatlantulajdonosoknak ki kell lépniük a megszokott keretekből, hogy versenyképesek maradhassanak. A Portfolio Property Investment Forum egyik panelbeszélgetésén a szakértők egyetértettek abban, hogy az iroda- és kereskedelmi ingatlanok jövője a rugalmasságban és innovációban rejlik, legyen szó átalakításról vagy teljes funkcióváltásról.

Egyre inkább az alternatív felújítási megoldásokban, funkcióváltásokban kell gondolkodni az irodafelújításokkal kapcsolatban – kezdte a beszélgetést Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies ügyvezetője, a penelbeszélgetés vezetője a Portfolio Property Investment Forum 3. szekciójának egyik panelbeszélgetésén.

A téma egyre égetőbb, Dr. Hegedüs Gábor, az Indotek Group portfólió menedzsment igazgatója elmondása szerint ők először 4 éve kezdtek el gondolkozni azon, hogy a kereskedelmi ingatlanállományuk megújításra szorul, és azóta is ezen az úton járnak. Két bevásárlóközpontjukat nem csak átépítenek, de újra is pozicionálnak. Itt igyekeznek out of the box  megoldásokban gondolkodni, persze a racionalitás talaján maradva: például a hidegburkolatot ma már meg lehet újítani egészen izgalmas megoldásokkal.

Az irodapiacon persze egészen más a helyzet, ott az üresedés mára elérte a 20 százalékot és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változni fog – mondta el a beszélgetés során Pintér Dániel, az Eston International Associate Directora. Jó pár olyan irodaház van, ami teljesen kiürül, így a még a hiteleit sem tudja fizetni a tulajdonos, nekik teljesen új megoldásokban kell gondolkozniuk.

Mit lehet kezdeni ezekkel a házakkal, amelyeknek ráadásul még a lokációja is rossz?

 - tette fel a kérdést, amit meg is válaszolt: a tulajdonosoknak le kell nyelniük a békát, és ki kell fizetniük sok millió eurót felújításra, sőt, esetleg el kell gondolkodniuk a funkcióváltáson. Ami most nagyon megy az a living és a hospitality, azaz elképzelhető, hogy át kell alakítania lakóépületté, szállodává, hiszen jól látszik, az iroda nem fog visszabővülni a közeljövőben. Mint beszámolt róla, létezik a piacon olyan példa, ahol ez működött.

Az irodán túl

Egy másik megközelítés szerint viszont az irodának kell bővülnie, hogy már ne csak egy üres helyiséget jelentsen, hanem köré épülő szolgáltatások egyre bővülő körét is.

Mi másik oldalról közelítjük meg az ingatlanok újrapozícionálását, funkcionalitását. Szolgáltatást adunk a bérlőknek, méghozzá széles palettában.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 - mondta el Madler Attila, a CPI Hungary Asset Management Directora. Mivel ők több helyen jelen vannak a városon belül, ezek a szolgáltatások átjárhatóak, azaz az egyik irodaházban meglévő szolgáltatást elérhetővé teszik más irodaház bérlőinek számára is

ESG: mélyeb a probléma gyökere

Tatár Tibor, a WING magyarországi lakó- és irodafejlesztési üzletágvezetője azonban vitatkozott az eddigiekkel, elmondása szerint az ESG kapcsán sokkal mélyebb gyökerű a probléma, mint az eddigiekben arról szó volt. Véleménye szerint Európában gyengülni fog az ESG trend, amíg Kína ontja a széndioxidot a világba, mi ezt erőltethetjük ezeket az elveket, de nem gyengülni fog az intenzitása.

Ha nem gyengül, akkor egy 20 éves ház energetikai besorolása hamarosan már elavult lesz

300-500 euró/négyzetméterből 1-2 szintet feljebb tolni ezeket, maximum „C” besorolásig, de „A” kategóriásat csinálni ezekből 1500-2000 eurós beruházás négyzetméterenként, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen mértékű felújítás során és ki kell rúgni a bérlőt. Ez egy óriási fordulat, amivel nem nézett még szembe a világ. Ezt nem lehet 2030-ra megoldani. Madler Attila szerint amíg az ESG nem komoly sztenderd, amihez a jövőben igazodni kell, amíg nem lesz a szigorítás egyértelmű elvárás, addig lehet lavírozgatni.

Dr. Hegedüs Gábor egyetértett abban, hogy az ESG szépségtapasz a világ másik felével összehasonlítva. Lassan szépen átalakul a világ, mindenki el fogja fogadni a drágulást: a jövőben ki kell fizetni a 22 eurót, ami majd húzza fel magával a „B” kategóriát is.

Címkék:
felújítás, munka, iroda, irodaház, esg, hrcentum,