Óriási sztrájk készülődik októberben: sok rendelést érinthet, karácsonyra ide sem ér az ajándék?

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 14:46

A tengerészeti dolgozók nagyszabású sztrájkja fenyeget az Egyesült Államokban, ami súlyos következményekkel járhat az ország gazdaságára nézve - közölte a Business Insider. A Nemzetközi Hosszútávú Tengerhajósok Szövetsége (ILA) október 1-jére tervezi a munkabeszüntetést, amennyiben nem teljesülnek követeléseik, elsősorban a béremelés tekintetében.

Harold Daggett, az ILA elnöke figyelmeztetett: "Egy alvó óriás készen áll arra, hogy 2024. október 1-jén, kedden felüvöltsön, ha nem születik új fő szerződéses megállapodás". A szakszervezet közleménye szerint tagjaik küzdenek a mindennapi kiadások fedezésével, ezért elengedhetetlen a béremelés.

Egy esetleges sztrájk jelentős fennakadásokat okozna az ellátási láncban. Abe Eshkenazi, az Association for Supply Chain Management vezérigazgatója szerint "egy elhúzódó sztrájk hetekig, vagy akár hónapokig tartó szállítási késedelmekhez és elmaradásokhoz vezethet". A National Association of Manufacturers adatai alapján a keleti és öböl-menti kikötőkön keresztül bonyolódik az import és export több mint fele, napi átlagosan 2 milliárd dollár értékben.

Az Egyesült Államok Tengerészeti Szövetsége (USMX) közölte, hogy a tárgyalások folytatására tett kísérleteik eddig sikertelenek voltak. Az ILA szerint azonban a felek kommunikáltak egymással, de a patthelyzet alakult ki a bérajánlatok ügyében.

A sztrájk minden iparágat érintene, de különösen súlyos lenne a hatása az időérzékeny szektorokra, mint az autóipar vagy a gyógyszeripar. A kiskereskedelmi szektor is felkészül a lehetséges fennakadásokra. Jonathan Gold, a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség alelnöke figyelmeztetett: "A globális ellátási lánc összetett rendszer, és még egy kisebb zavar is negatív hatással lenne."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kikötői hatóságok igyekeznek felkészülni a lehetséges sztrájkra. A New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság arra ösztönzi a szállítmányozókat, hogy a lehető legtöbb rakományt vigyék ki a kikötőkből. A Mitre nonprofit kutatócsoport elemzése szerint a sztrájk napi 640 millió dolláros veszteséget okozna csak ennek a kikötőnek.

Közben kereskedelmi csoportok felszólították a Biden-kormányt, hogy avatkozzon be és segítsen tárgyalni egy megállapodásról. Figyelmeztetnek, hogy a munkabeszüntetés ártana a gazdaságnak és a fogyasztóknak egyaránt.

Címkék:
sztrájk, béremelés, október, egyesült államok, gazdaság, autóipar, ellátás, ipar, gyógyszeripar,