Küszöbön a brutál árrobbanás a magyar benzinkutakon is? Nagyon nem jön jól Kína és Izrael akciója

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 10:15

Az olajárak emelkedtek a világpiacon, miután Kína új monetáris ösztönző intézkedéseket jelentett be, és a Közel-Keleten fokozódó feszültségek miatt ellátási aggodalmak merültek fel. Eközben az Egyesült Államok olajtermelését egy közelgő hurrikán is fenyegeti, ami több vállalatot termelésük szüneteltetésére kényszerített.

Az olajárak kedden emelkedtek, miután Kína, a legnagyobb importőr új monetáris ösztönző intézkedéseket jelentett be, valamint aggodalmak merültek fel, hogy a Közel-Keleten fokozódó feszültségek veszélyeztethetik az ellátást a kulcsfontosságú termelő régiókból. Emellett egy nagy hurrikán is fenyegette az Egyesült Államokat, a világ legnagyobb kőolajtermelőjét - írja a Reuters.

A brent típusú nyersolaj novemberi határidős ára 69 centtel, azaz 0,93%-kal emelkedett, elérve a 74,59 dollárt hordónként. Az amerikai WTI típusú nyersolaj novemberi határidős ára 74 centtel, azaz 1,05%-kal nőtt, és 71,11 dolláron állt.

Mindkét szerződés ára alacsonyabban zárt hétfőn, mivel a befektetők körében a kereslet aggodalmai kerültek előtérbe, miután az euróövezeti üzleti tevékenység csalódást keltett, és továbbra is fennmaradtak a kínai üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos aggodalmak.

A WTI emelkedett, miután Kína csökkentette a kulcsfontosságú hitelkamatait. Az olajpiac kétségbeesetten várta a kínai hatóságok további könnyítési intézkedéseit a gazdasági lassulás ellensúlyozására

– mondta Tony Sycamore, az IG piaci elemzője. „A mai bejelentés valamelyest enyhíti az olajárak csökkenésének kockázatát” – tette hozzá.

Kína központi bankja széleskörű monetáris ösztönző és ingatlanpiaci támogató intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy élénkítse az erős deflációs nyomással küzdő gazdaságot. Pan Gongsheng kormányzó elmondta, hogy a központi bank 50 bázisponttal csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, valamint további kulcsfontosságú kamatcsökkentésekre készül, és az év későbbi szakaszában további könnyítő intézkedések várhatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közel-keleti helyzetben az izraeli hadsereg hétfőn légicsapásokat indított Hezbollah célpontok ellen Libanonban, amit a libanoni hatóságok szerint 492 ember halálát okozta, és tízezrek menekültek biztonságos helyekre az ország legsúlyosabb napján évtizedek óta.

Izrael és a Libanonban működő, Irán által támogatott Hezbollah tűzváltásba került, miután a múlt héten több ezer, a Hezbollah tagjai által használt személyhívó és rádióadó robbant fel. A támadásért széles körben Izraelt okolták.

„Az olajpiac aggódott amiatt, hogy a régióban növekvő feszültségek közelebb sodorhatják az OPEC termelőt az összecsapásokhoz” – áll az ANZ bank jelentésében, utalva Iránra. „A kereskedők figyelik az időjárást is. Az USA Mexikói-öböl partvidéke a hét végére hurrikáncsapás veszélyének van kitéve, mivel az Atlanti-óceánon egy viharzóna konszolidálódik.”

Az amerikai olajtermelők hétfőn sietve evakuálták a személyzetet a Mexikói-öbölben lévő olajkitermelő platformokról, mivel az elmúlt két hét második nagy hurrikánja várhatóan végigsöpör az offshore olajmezőkön. Több olajvállalat szüneteltette a termelést.

Címkék:
gazdaság, olaj, izrael, kína, brent olaj, brent árfolyam, kínai gazdaság, háború, kőolaj, Közel-Kelet, hezbollah,