Bréking! Tényleg hozzányúlnak a távhős rezsicsökkentéshez: erre készül a kormány

Pénzcentrum2024. szeptember 21. 11:23

Új rendelettervezetet adott ki a kormány, amely módosítja a távhőszolgáltatásra vonatkozó árakat és támogatási rendszert. A lakosság számára az új rendszer alacsonyabb árakat hozhat, ami a költségvetés számára összesen 140 milliárd forintos idei hiánynövekedéssel járhat. A távhőszolgáltatók számára az új nyereségkorlátok és eszközértékelési szabályok jelentenek kihívást, különösen azok számára, akik nem fektetnek be energiahatékonysági projektekbe- derül ki a Portfolio cikkéből. 

Jó hír a lakossági felhasználók számára, ugyanis a kormány tervei szerint a 2024. szeptember 30-án érvényes távhőszolgáltatási díjakhoz képest 3,3%-kal alacsonyabb díjat kell majd fizetniük október 1-től. Ez az árcsökkentés a legmagasabb hatósági árra vonatkozik, amelyet a jövőben sem lehet túllépni – derül ki az Energiaügyi Minisztérium most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetéből.

A rendelet a külön kezelt intézmények, például kórházak vagy iskolák esetében a távhőszolgáltatóknak fizetendő önköltségi hődíjakat határozna meg, a 2011. március 31-én érvényes díjaknál 4,2 százalékkal magasabb összeget fizethetnek. Korlátoznák a távhőszolgáltatók nyereségét is, különösen azokét, akik nem fektetnek be energiahatékonysági projektekbe.

A távhő lesz a rezsiemelés következő áldozata?

Milyen energia meglepetés vár ránk ezen a télen? - tette fel a kérdést legutóbbi, a Portfolión megjelent véleménycikkében Balogh József energiapiaci szakértő. Azt írta, van egy tél-specifikus probléma Magyarországon, amiről nem divat beszélni: a távfűtés. Pedig ez lehet idén télen az energiaszektor nagy meglepetése - írta.

Politikai szempontból a távfűtés egy igazi átok. A költségvetésnek sokba kerül, de nem lehet "elengedni", mert politikailag nagyon érzékeny: kerekített számokkal dolgozva kb. 100 településen van távhő, és kb. 650 000 lakossági fogyasztási hely van

- fogalmazott, majd emlékeztetett, a lakossági távhő ára igazi retró jelenség: 2014 óta nem változott. A magyar távhő kb. 70%-át földgázból állítják elő, aminek az ára az elmúlt évtizedben 9 és 340 euró/MWh között ingadozott. Balogh József kiemelte: a rezsicsökkentés egyik nagy abszurduma az, hogy a lakossági fogyasztónak kiszámlázott távhő megajoule-onként olcsóbb, mint a domináns alapanyag, a földgáz nagybani piaci ára.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem kell semmilyen közgazdasági ismeret ahhoz, hogy valaki felismerje: ez a távhő elszámolási rendszer a szocializmusból jól ismert "keresztfinanszírozás" nélkül azonnal csődbe menne

- húzta alá. A cikk további részletei elérhetőek IDE kattintva. 

Címkék:
rezsi, árak, rezsicsökkentés, gazdaság, rezsiemelés,