Orbán Viktor az árvízről: csütörtökig kell kitartani, hétvégén is marad a készültség

Pénzcentrum2024. szeptember 20. 07:46

1 862 500 darab homokszákot töltöttek meg eddig, a nyúlgátak nagyjából készen vannak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli Árvízinfón. Új elem az operatív törzs munkájában, hogy a Budapesttől délre eső helyeken is elindul a munka. Itt sem fogja meghaladni az árvízszint az eddig mért legmagasabbat.

A hétvégére az a feladat, hogy a készenlétet fenntartsuk - mondta el Orbán Viktor. Hansúlyozta, hogy továbbra is szükség van önkéntesekre, a homokzsákokat viszont már megtöltötték, most a figyelés a fő feladat.

A figyelem ne lankadjon, a fegyelem ne lazuljon, ezt kell elkerülni - emelte ki a miniszterelnök. Kérdésre válaszolva elmondta: a tervei szerint csütörtökön tudja majd "szögre akasztani a gumicsizmáját", addig kell "lehozni a meccset".

Az időjárási és a vízállás tetőzésével kapcsolatos eddigi előrejelzések is pontosnak bizonyultak, ami fontos, mert az előrejelzés a védekezés kulcsa - jelentette be a miniszterelnök sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten. Orbán Viktor azt mondta: a Lajta esetében egy hosszú, tíz órás tetőzésen vannak túl, sikeresen védekeztek a tetőzés időpontjában, a helyzet az idő múlásával javulni fog, a Duna esetében pedig az árhullám tetőzése a péntek reggel megkapott jelentések szerint Komárom térségében lesz.

A Dunának erre a szakaszára is igaz az, ami a Lajtára, hogy lassú apadás várható - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a csütörtöki 614 kilométerrel szemben, most már 754 kilométeren zajlik a védekezés: az első fokozatú készültséget 68 kilométerrel növelték meg, a harmadik fokozatú, legmagasabb védelmi készültséget pedig újabb 114 kilométeren rendelték el.

A hétvégére a készenléti szint, a figyelem folyamatos fenntartása a feladat - hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormányfő azt kérte minden parlamenti képviselőtől, az önkéntesektől és a polgármesterektől is, hogy szervezzenek figyelőszolgálatot, és legyen folyamatos a járőrözés. A legnehezebb ugyanis ilyenkor, amikor az ember úgy érzi, hogy túl van a baj nehezén, hogy ne lankadjon a figyelme - jelentette ki. Ennek megfelelően az árvízvédelmi operatív törzs folyamatosan működik - tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök a védekezés új elemeként említette, hogy míg eddig a Duna felső szakaszával kellett foglalkozni, most már a Budapesttől délre eső védműveket is ellenőrizni kellett. Három helyen, Bátán, Dunaszekcsőn és Baján kell dolgozni - mondta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mentőszolgálat a helyzethez alkalmazkodva módosítja a betegutakat

A mentőszolgálat az árvíz miatti útlezárásokhoz folyamatosan alkalmazkodva módosítja a betegutakat - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülését követő sajtótájékoztatón. Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a Nyíró Gyula kórházban pszichiátriai csoportot hoztak létre, hogy támogatást tudjanak nyújtani azoknak, akiknek az "árvíz okozta nehézségek" miatt ez szükséges.

Az államtitkárt kérdezték a katasztrófaturistákról is, erről Rétvári Bence elmondta: azt kérik, hogy mindenki vigyázzon magára, ne menjen veszélyes helyekre és ne akadályozza az árvízi védekezést. Felhívta a figyelmet arra: a homokzsákok a vízügy által megjelölt helyre kerültek, folyamatos szakmai felügyelet mellett, így azt kérik, azokra senki ne másszon fel, ne mozdítsa el azokat, mert a tetőzés után is hosszú ideig szükség lesz rájuk.

Címkék:
Budapest, Orbán, duna, árvíz, védekezés, miniszterelnök, orbán viktor,