Lejárt a határidő: gigabírságot fizethet Magyarország, indul az inkasszó

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 09:30

Kedden lejárt a határidő annak a 200 millió eurós uniós bírságnak a megfizetésére, amelyet Magyarországnak kellett volna átutalnia az Európai Unió kasszájába – hívta fel rá a figyelmet a Népszava.

Keddig volt ideje a magyar kormánynak arra, hogy befizessen egy, az EU által kiszabott, nagyjából 80 milliárd forintnyi uniós pénzbírságot. Az Orbán-kormány eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól (EB), hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába, ám ezt elmulasztotta.

A büntetést azért szabták ki, mert a kormány nem teljesítette az Európai Unió Bíróságának egy korábbi ítéletét, amely arra kötelezte őket, hogy a magyar migrációs és menekültügyi rendszert igazítsák az uniós előírásokhoz. A bíróság ezért június 13-án 200 millió eurós átalánybüntetést rótt ki az Orbán-kormányra, valamint napi 1 millió euró (kb. 400 millió forint) bírságot is előírt a jogsértés fennmaradása esetén.

A cikk szerint a keddi határidőre csak az egyszeri átalányösszeget kellett volna kifizetni, míg a napi bírsággal kapcsolatban a magyar hatóságok csak egy tájékoztató levelet kaptak Brüsszeltől, amelyben az Európai Bizottság érdeklődött arról, hogy sikerült-e orvosolni a jogsértést. A kormány eddig nem adott választ.

Amennyiben a magyar kormány nem fizeti ki a bírságot, az Európai Bizottság hamarosan megkezdi a kamatokkal növelt összeg levonását az uniós támogatásokból, amelyek Magyarországot illetnék meg.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
Európai Bíróság, bírság, kamat, európai unió, brüsszel, orbán viktor, magyar kormány,