Korántsem ért véget az árak emelkedése a boltokban: ismét drágulás várható

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 11:04

Jelentősen felgyorsult a közúti fuvardíjak emelkedése a II. negyedévben, ami felfelé nyomja a hazai inflációt. Mint kiderült, a költségek áthárítása húzódik meg az emelés mögött. A nemzetközi fuvarozás esetében 4,4, a belföldi fuvarozás esetében további 5,6%-os díjemelésre lett volna szükség a nullszaldó eléréséhez, de a fuvarpiaci kapacitásfelesleg nem tette lehetővé ezt az emelési mértéket.

Az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi fuvarozásban 6,6, a belföldi fuvarozásban pedig 14,7%-os díjemelkedést mértek, ennek ellenére sem tud még nyereséget realizálni a közúti iparág, a fuvarozási költségek drámai megugrása miatt.

Az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi fuvarozásban 12,2, míg a belföldi fuvarozásban 19,1%-os összköltség-növekedés volt mérhető, ami annyit jelent, hogy ekkora fuvardíjemelés kompenzálta volna a fuvarozók költségeinek emelkedését. Ennek több mint 2/3-a a használatarányos útdíj extrém növekedéséből származott (a hazai tarifák átlagosan 50–60%-os drágulása mellett 80–85%-kal nőtt a német, és 8–12%-kal az osztrák útadó mértéke is) – olvashatjuk a DigiLog Consulting stratégiai tanácsadócég által közzétett, 2024. II. negyedéves Közúti Fuvarozási Árindex (KFX 24Q2) iparági elemzésben.

Ennél arányaiban kevésbé jelentős a többi költségtétel változása, az üzemanyag 10, a gépjárművezetői bérek 8–12, az amortizáció 5–8 és a lízingkamatok 15–21%-os emelkedése, mert ezek hatása az összköltségre mindössze 3–4%-ot jelentett a súlyozás után.

A forint gyengülése kismértékben segítette a nemzetközi cégek eredményét. A fuvarozók, szorult helyzetükben jelentősen javították ugyan hatékonysági és termelékenységi mutatóikat, csökkentve ezáltal a fajlagos költségüket, de mindezekkel együtt sem sikerült az önköltségüket az elérhető díjak alá csökkenteni 2024 II. negyedévében.

A költségadatokból az is kitűnik, hogy az előző évhez viszonyított extrém költségemelkedés már nem folytatódik idén, mivel 2024Q1-hez mérten 2024Q2-ben csupán 0,4–1,3% volt a növekedés.

A jelenlegi díjakon nem profitábilis fuvarozni

A jelentős díjemelések ellenére sem sikerült még teljes mértékben áthárítani a 12,2–19,1%-os költségemelkedést az április és június közötti időszakban. A nemzetközi fuvarozás esetében 4,4, a belföldi fuvarozás esetében további 5,6%-os díjemelésre lett volna szükség a nullszaldó eléréséhez, de a fuvarpiaci kapacitásfelesleg nem tette lehetővé ezt az emelési mértéket.

A túlkínálat fő oka a visszaeső gazdasági teljesítmény miatt lecsökkent árumennyiség. A hazai GDP még 1,3%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, de az előző negyedévhez viszonyítva már 0,2%-os visszaesés mutatható ki a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Hosszú idő után először teljesítettünk gyengébben, mint az EU27 átlaga. A kiskereskedelmi forgalom 3,1%-os növekedést produkált ugyan negyedéves átlagban, de az ipari termelés 2,3%-kal elmaradt 2023 Q2-es teljesítményétől. A külpiacaink is rosszul teljesítenek. Különösen a német gazdaság gyengélkedése húzza vissza az ipari termelésünket, aminek következtében a negyedéves exportvolumen 4,3, az import forgalom pedig 5,8%-kal maradt el az egy évvel korábbi mértéktől. Így nem csoda, hogy az áruszállítási teljesítmény is visszaesett. Az előző év azonos időszakához képest még láthatunk egy szerény 1,1%-os többletet, de az előző negyedévtől már 2,7%-os elmaradás mutatkozik az árutonna-kilométerben mért szállítási adatokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elhúzódik a recesszió, felgyorsul a kapacitáscsökkentés

Az első negyedévben javulást mutató hazai gazdasági trend a II. negyedévben megtört, és a középtávú kilátások is romlottak. Az előrejelzések szerint 2024 második félévében a belső kereslet lassan, de biztosan tovább javulhat, akár el is érheti a 2021-es referenciaértéket, de elmaradhat a 2022-es csúcstól. Az ipari termelés trendje és az építőipar inkább negatív jövőképet mutat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kiskereskedelmi forgalom kedvezőbb teljesítménye miatt a belföldi fuvarpiaci kereslet erősödhet. A nemzetközi fuvarozásban inkább csökkenő keresletre számíthatunk, az ipari termelés gyenge teljesítménye miatt. A kereslet trendfordulója iparági átlagban a korábban vártnál később, leghamarabb az év végén, jövő év elején érkezhet el, így a fuvarozók további fokozott leépítésekre és járműveik külpiacokon való foglalkoztatására kényszerülhetnek az év hátralévő részében.

További díjemelések várhatóak

Annak ellenére, hogy a rövid távon borús gazdasági kilátások nem kecsegtetnek növekvő szállítási igénnyel, a fuvardíjak további növekedése várható; mivel nem sikerült teljes mértékben áthárítani a költségek növekedését, így a veszteség minimalizálása miatt tovább csökkenhet a járművek száma.

A fuvarozók egy éves veszteséges üzemelés után már nem képesek finanszírozni a növekvő költségeket, és akár flottacsökkentés árán is, de emelni kényszerülnek, hogy elkerüljék a csődöt.

A folyamat felgyorsulását jól jelzi, hogy előző év azonos időszakához viszonyítva ugyan még több a kamion a közúti piacon, de az előző negyedévhez képest már csökkenés érzékelhető. 2024 Q2-ben 4,3%-kal visszaesett az először forgalomba helyezett vontatók száma. A mikrovállalkozások körében növekvő csődök száma szintén hozzájárul a kényszerű kapacitáscsökkenéshez, ami a forgalom fellendülése esetén már kapacitáshiányt fog okozni.

Címkék:
infláció, gazdaság, áremelkedés, fuvar, forgalom, nemzetközi, hazai, fuvarozás, nemzetközi kereskedelem,