Egyre lejjebb kerül a magyar ipar: megint csökkenést mutatnak a számok, mikor jön végre a fellendülés?

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 10:31

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában - ez derül ki a KSH legújabb adatsorából, melyet ma tettek közzé. A feldolgozóipari alágak közül hétben nőtt, hatban viszont visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt.

2024. júliusban az ipari termelés volumene 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.). A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónap szintjén maradt.

Az ipari export volumene 1,5%-kal nagyobb, ezen belül a feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 1,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az ipar belföldi értékesítése 0,8%-kal nőtt, a feldolgozóiparé 1,4%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4%-kal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 25, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,2%-kal nagyobb volt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás volumene 10,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,0, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 2,1%-kal csökkent. A 10%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 10,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 14,9, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 13,7%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9,1%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,0%-kal kisebb volt a 2023. júliusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,9%-kal visszaesett, míg a számítógép, perifériás egység gyártása 26%-kal nőtt. Az előző havi csökkenés után a feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,1%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További nyolc alágazatban 2,4 és 21% közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé az italgyártásban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 27, a növényi, állati olaj gyártásában 3,8%-kal.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 10,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 0,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A legnagyobb mértékben, 16,6%-kal a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység bővült, a növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott.

Folytatódott a visszaesés a feldolgozóipari termelésből 5,4%-ot képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: júliusban 1,3%-kal mérséklődött a termelés. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 13,1%-kal a kisebb súlyú gyógyszergyártás kibocsátása csökkent, elsősorban az export visszaesése miatt, a belföldi értékesítés nőtt.

ŸAz ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 4,8%-os volumenbővülést Budapesten, a legjelentősebb, 8,2%-os visszaesést Pest régióban regisztráltuk. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,7%-kal csökkent 2023 júliusához mérten. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 1,5%-kal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány július végén 27%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Címkék:
gazdaság, termék, teljesítmény, gyártás, ipar, termelés, termelékenység,