Komoly gondot okoz Magyarország orosz olajtól való függősége: ezért még súlyos árat fizethetünk

Pénzcentrum2024. szeptember 12. 08:29

Az Erste Bank elemzése szerint komoly kockázatot jelent Magyarország orosz olajfüggősége, amit a MOL részvényeinek árazása nem tükröz teljes mértékben - közölte a 24.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég az orosz RBK tévécsatornának arról beszélt, hogy Magyarország orosz olaj nélkül nem tudná fenntartani energiaellátását, mivel nincs elegendő alternatív infrastruktúra. Ráadásul a most zajló folyamatok könnyen az olajárak drasztikus drágulásához is vezethetnek.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója kifejtette, hogy a keleti szállítási útvonal jelenleg a legreálisabb opció Magyarország és Szlovákia számára, és bár az Adria-vezetékre történő átállás folyamatban van, annak teljes kiépítéséhez még évek kellenek és jelentős befektetés szükséges.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a magyar kőolajimport növekedése miatt, amely 2021 és 2023 között 58%-ról 77%-ra emelkedett, míg más uniós tagállamok csökkentették orosz függőségüket. Az Erste Bank jelentős külső gazdasági kockázatokat lát a Mol jövőjében, különösen az orosz olajellátás megszűnésének és a magyar kormány által kivetett különadók lehetősége miatt. Ezek a tényezők komolyan visszavethetik a Mol pénzügyi eredményeit és osztalékfizetési képességét.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője kiemelte, hogy az orosz olajellátás megszakadása elkerülhetetlen lehet politikai vagy technikai okokból, például az Ukrajnában zajló háborús eszkaláció miatt. Ukrajna a jövőben rakétatámadásokkal vagy blokádokkal sújthatja az orosz olajszállítást, ami komoly veszélyt jelent a Barátság-vezeték működésére.

Címkék:
erste, mol, európai bizottság, adria, ukrán, orosz, olaj, hernádi zsolt, szijjártó, barátság kőolajvezeték, nyersolajár,