Nagy bajban a brit gazdaság? Nem látszik a kiút, ebbe belebukhat az új kormány

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 12:43

A brit gazdaság stagnálása folytatódott júliusban, ami kihívást jelent az új kormány számára. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai szerint a gazdasági termelés nem mutatott változást havi szinten, és ez történt júniusban is - írta a Reuters.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok 0,2%-os havi bővülést vártak az Egyesült Királyságban. Az adatok valószínűleg nem befolyásolják jelentősen a Bank of England kamatcsökkentési terveit, amelyre a szakértők szerint idén még egyszer sor kerülhet, feltehetően novemberben.

A szolgáltatási szektor szerény, 0,1%-os növekedését ellensúlyozta a feldolgozóipar és az építőipar visszaesése. Hailey Low, a National Institute of Economic and Social Research közgazdásza szerint a gazdaság 2024 második felében várhatóan növekedni fog, bár lassabb ütemben, mint az év elején.

Rachel Reeves pénzügyminiszter az adatokra reagálva kijelentette: "Nincsenek illúziói a Nagy-Britanniára váró kihívás mértékét illetően", hozzátéve, hogy a változás nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy az Amazon Web Services bejelentette: a következő öt évben 8 milliárd fontot tervez elkölteni az Egyesült Királyságban adatközpontok építésére.

A júliusi gazdasági teljesítmény 1,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ami elmaradt a várt 1,4%-os növekedéstől. Keir Starmer miniszterelnök célja, hogy a gazdaság éves növekedése elérje a 2,5%-ot, amit Nagy-Britannia a 2008-as pénzügyi válság óta nem ért el rendszeres jelleggel. A júliusi külkereskedelmi adatok az áruexport jelentős visszaesését mutatták mind az EU-ba, mind az EU-n kívüli országokba irányuló szállítások esetében.

Címkék:
kormány, gazdaság, adatok, nagy-britannia, gazdasági válság, brit, gazdasági visszaesés, gazdaságvédelmi program, gazdasági sokkhatás, gazdasági növekedés, gazdasági hírek, gazdasági hatás,