Reagált Varga Mihály arra, lenne-e az MNB elnöke: ez jöhet Matolcsy után

Világgazdaság2024. szeptember 10. 12:31

Varga Mihály pénzügyminiszter níltan válaszolt arra a kérdésre, vállalná-e a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját, ha Orbán Viktor miniszterelnök őt jelölné. „Mindig mindenen el kell gondolkodni” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatón több fontos témát is érintett, köztük azt, hogy vajon vállalná-e a jegybankelnöki pozíciót, ha Orbán Viktor miniszterelnök őt jelölné. A kérdésre válaszolva Varga azt mondta: „Mindig mindenen el kell gondolkodni.”

Hangsúlyozta azonban, hogy a jegybankelnök kinevezése a miniszterelnök hatásköre, és nem tartja magát illetékesnek a kérdésben. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás fenntartása, de Varga szerint ez nem zárja ki az együttműködést a kormányzati intézményekkel - számol be a Világgazdaság.

A miniszter egy másik fontos bejelentése az volt, hogy szeptember 12. és 14. között Budapesten kerül sor az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek informális találkozójára, amelyen minden uniós ország képviselteti magát. Varga elmondta, hogy a jegybankelnökök is jelen lesznek a csúcstalálkozón. A magyar elnökség célja a versenyképesség javítása, amelyet a jelenlegi európai kihívások – például a demográfiai problémák, a védelempolitika, az agrártámogatások és a kohéziós politika kérdései – tesznek különösen fontossá.

Az uniós csúcs fő témái közé tartozik a zöldátállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása a migráció kezelésében. Varga Mihály kifejtette, hogy a zöldátállás hatalmas feladatot jelent, hiszen a Covid előtti időszakhoz képest meg kellene duplázni a ráfordításokat. Magyarország ezen a téren jó példával jár elöl, mivel sikeresen bevonta a lakosságot a zöldátmenet finanszírozásába. A demográfiai kihívások szintén jelentős hatást gyakorolnak számos területre, de a megfelelő szakpolitikákon keresztül többféleképpen is kezelhetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Bodnár Boglárka/MTI Fotószerkesztőség

Címkék:
mnb, unió, jegybank, varga, magyar, miniszterelnök, varga mihály, pénzügyminisztérium, pénzügyminiszter,