Durván szegényedik el már az EU is: hamarosan elzáródhat a végtelennek hitt pénzcsap?

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 15:45

Egy Európai Bizottság megbízásából készült jelentés súlyos figyelmeztetést fogalmaz meg az Európai Unió jövőjével kapcsolatban. Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke által vezetett átfogó felülvizsgálat szerint az EU "egzisztenciális kihívással" néz szembe, ha nem növeli jelentősen beruházásait és nem reformálja meg iparpolitikáját - közölte a BBC.

Egy Európai Bizottság megbízásából készült közelmúltbeli jelentés évi 800 milliárd eurós (675 milliárd font) többletkiadást javasol az Unió számára, hogy elkerülje az USA-tól és Kínától való történelmi mértékű leszakadást. Ez az összeg az EU-blokk GDP-jének 5%-át teszi ki, és több mint kétszerese a második világháború utáni Marshall-tervnek.

A dokumentum figyelmeztet, hogy többletbefektetések nélkül az EU nem lesz képes finanszírozni szociális modelljét, és vissza kell vennie ambícióiból. A beruházások finanszírozására a jelentés az uniós tagállamok közös hitelfelvételének kiterjesztését javasolja, ami várhatóan vitákat generál majd.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke a jelentés közzétételét követően Brüsszelben kijelentette:

A hidegháború óta először valóban féltenünk kell az önfenntartásunkat, és az egységes válaszlépések indokoltsága még soha nem volt ilyen kényszerítő erejű.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelentés kiemeli, hogy a termelékenység az EU számára különösen nagy problémát jelent. Rámutat arra is, hogy Európa lemaradásban van az innováció terén, és kedvezőtlenül hasonlítja össze az Egyesült Államokkal. Draghi szerint Európa "nagyrészt kimaradt az internethez kötődő digitális forradalomból", és megrekedt egy "statisztikai, ipari struktúrában".

A dokumentum 170 javaslatot fogalmaz meg a szabályozás csökkentésére, a döntéshozatal javítására és a tagállamok közötti együttműködés fokozására. Azonban a javaslatok végrehajtásához szükséges politikai támogatás összegyűjtése várhatóan komoly kihívást jelent majd.

Címkék:
szegénység, európai unió, gazdaság, eu, usa, gdp, innováció, kína, digitális forradalom,