Belengette Nagy Márton: keményen megregulázná a kormány a Temut, Sheint, Airbnb-t

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 08:44

Burkoltan, de megerősítette Nagy Márton, hogy a gazdaságirányítási átalakítás után ő lenne a csúcsminiszter, Varga Mihály pedig az MNB elnöke. Egy hosszú interjúban többek között arról is beszélt, a kormány megregulázná a külföldi webshopokat, illetve szigorítana az Airbnb szabályain is. Kijelentette azt is: nincs B-terv, Donald Trump győzelmére készülnek.

Orbán Viktor korábban utalt arra, hogy nagy átalakításokat tervez a gazdaságirányításban: mint közölte, összevonnák a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Pénzügyminisztériumot, az egyik vezetője pedig az MNB elnöke lesz márciustól - a sajtópletykák szerint Varga Mihály menne a jegybank élére márciusban, miután lejár Matolcsy György mandátuma, Nagy Márton pedig csúcsminiszter lenne.

A terveket firtató kérdésre utóbbi az InfoRádióban arról beszélt: "ezt a miniszterelnöktől kell megkérdezni, ő a felelős, de még messze vagyunk ettől".

Ugyanakkor Nagy Márton burkoltan, de megerősítette, vannak ilyen tervek, elmondta, az a fontos, hogy a jegybank és kormány között normális legyen a viszony, márpedig „nagyon jó munkamegosztás, partnerségi kapcsolatom van Varga Mihállyal”. Kitérve Matolcsy kritikáira, a nemzetgazdasági miniszter, aki 2020-ig az MNB alelnöke volt kifejtette, ő az elmúlt években is megpróbált együttműködni a jegybankkal, de

az MNB vezetése úgy viselkedik, hogy ez nem lehetséges. Már el is vesztettem a bizalmamat abban, hogy ez visszaépülhet, már régen leszámoltam ezzel.

A jegybank politikát kritizálva arról beszélt: a szigorú monetáris politika fenntartása veszélyes lehet. "Az inflációt legyőztük, lent van a földön. Ha a jegybank túl óvatos, akkor a gazdaság megszenvedi ezt" - fogalmazott a miniszter.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az interjú további fontos állításai, gondolatai:

  • Nagy Mártonnak nincs B-terve arra az esetre, ha nem Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. Kijelentette: "csak Donald Trump amerikai elnök és az ukrajnai béke esetén térhet vissza a gazdasági növekedés a 3-5 százalékos sávba már 2025-re." Hozzátette, nem szeretne arról gondolkodni, mi a forgatókönyv egy Harris-győzelem esetére.
  • Matolcsy rendre kritizálja a kormányzatot, hogy túlzottan a nagy autóipari és akkugyár-beruházásokra épít, ennek kapcsán Nagy Márton kifejtette, jelenleg mindössze megakadás van a zöld átállásban, de „ettől még jó dolgot választottunk, ez egy visszafordíthatatlan folyamat”. A miniszter emellett a rossz külső feltételekkel, konkrétan a német gazdaság gyengélkedésével magyarázta a vártnál lényegesen rosszabb magyar gazdasági adatokat.
  • A kormány dolgozik azon, hogy a külföldi webáruházak magyarországi működését újraszabályozza, mert jelenleg szerinte adóelkerülés melletti áron értékesítenek a magyarországi cég nélküli webshopok.
  • Emellett szigorítani fogják az Airbnb szabályait is, itt a miniszter konkrétan kijelentette: lakáspiaci válság van, a rövidtávú kiadás miatt nagyjából 26 ezer lakás hiányzik a budapesti ingatlanpiacról.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
mnb, kormány, jegybank, gazdaság, airbnb, miniszter, nagy márton, matolcsy györgy, temu, shein,