Itt van Orbán Viktor 5 pontja: minden magyart érintő vállalást jelentett be a miniszterelnök

Pénzcentrum2024. szeptember 9. 17:00

Öt pontban vázolta Orbán Viktor, hogyan kell szerinte "gazdaságilag semlegesnek maradni". A miniszterelnök szerint Magyarország folyamatos finanszírozási kényszerben van, ezért nem lehetséges, hogy kizárólag egy pénzpiacról biztosítsák az ország hiteligényeit.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy részletek szivárogtak ki, mit mondott Orbán Viktor Kötcsén, a miniszterelnök többek között arról beszélt: 2025-ben képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági növekedésre, ehhez nagyarányú béremelés kell, folytatódik a pedagógus béremelés is. Emellett Matolcsy György utódjára is tett utalásokat a jegybankelnöki poszton.

Most egy újabb részletet osztott meg a beszédéből, ahol öt pontban vázolta, hogyan kell szerinte "gazdaságilag semlegesnek maradni". Orbán Viktor szerint mindez így állna össze:

Finanszírozási semlegesség: A miniszterelnök szerint Magyarország folyamatos finanszírozási kényszerben van, ezért nem lehetséges, hogy kizárólag egy pénzpiacról biztosítsák az ország hiteligényeit. "Brüsszel és London kevés, Katarra, Pekingre és Tokióra is szükség van" – mondta, majd hozzátette, hogy a semlegesség eléréséhez olyan magyar állampolgárokra is szükség van, akik állampapírokat vásárolnak.

Beruházási semlegesség: A kormányfő itt sem különböztetné meg a nyugatot és a keletet, kijelentése szerint Németország 25 milliárd, az Egyesült Államok és Kína pedig egyaránt 9 milliárd eurót fektettek be Magyarországon. A miniszterelnök értékelése szerint "jó állapotban vagyunk, jó irányban haladunk".

Piaci semlegesség: Orbán úgy véli, hogy ezen a területen sem ideológiai, hanem piaci szempontok alapján kell döntéseket hozni. "Szép dolog, ha az Európai Unió piacaira termelünk, de pontosan ugyanannyit ér, ha Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket." Hangsúlyozta, hogy Közép-Ázsiára is figyelmet kell fordítani, és nem véletlen, hogy állami tulajdonú gázmezőnk van Azerbajdzsánban. Továbbá kiemelte, hogy Törökországon keresztüli vezetékek révén akkor is biztosítani tudjuk Magyarország gázellátását, ha az ukránok elzárnák az Oroszországból érkező gázt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Technológiai semlegesség: "Nem érdekel kié, csak a legjobb legyen" – fogalmazott. Hozzátette, hogy a kormány nem fogja kizárólag azért nyugati infokommunikációs technológiát használni, mert nyugati, ha a kínai jobb. „És ha az amerikai jobb, akkor meg azt fogjuk használni” – mondta.

Energiasemlegesség: A miniszterelnök szerint ezen a területen is fontos a keleti és nyugati egyensúly megtartása, és 2032-re azt ígéri, hogy az ország nagyjából önellátó lesz energia szempontjából.

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher, MTI/MTVA

Címkék:
hitel, béremelés, beruházás, gazdaság, miniszterelnök, orbán viktor, távol-kelet, kína, beruházások, orbán beszéde, kelet,