Kiszivárgott: brutális pénzszórásra készülhet a kormány, teljesen kifacsarnák a költségvetést 2026-ra

Pénzcentrum2024. szeptember 6. 09:48

Orbán Viktor miniszterelnök a költségvetési konszolidációs tervei feladására készül, hogy a 2026-os választások előtt növelje az állami kiadásokat. Állítólag a kormány lakásvásárlási adókedvezményeket és más kiadási programokat indíthat.

Orbán Viktor miniszterelnök feladni készül költségvetési konszolidációs terveit, hogy a választások előtt növelje az állami kiadásokat – jelentette a Bloomberg értesülései alapján a Portfolio.

Az értesülések szerint a kormány lemond költségvetési konszolidációs ígéreteiről, hogy kiadási hullámot indítson el. A költségvetési irányváltás az amerikai elnökválasztás és az ország hitelminősítői felülvizsgálata után következhet be és állítólag lakásvásárlási adókedvezményeket is tartalmazhat. A Pénzügyminisztérium azonban cáfolta a hírt, álhírnek nevezve azt.

A külföldi lap szerint a 2026-os választások előtt a magyar kormány prioritásként kezeli az államháztartási kiadások növelését, mivel az ellenzék megerősödése politikailag veszélyes lehet. A hírügynökség úgy véli, hogy a kormány kiadásai hasonlóan befolyásolhatják a választások kimenetelét, mint 2022-ben.

A beszámoló arra is kitér, hogy a kormány a következő másfél évben jelentős költekezési programokat indíthat, amelyek akár a költségvetési hiány növekedéséhez is vezethetnek, hacsak a piac nem kényszerít ki korrekciót. A pénzügyminiszter várhatóan a Közgazdász Vándorgyűlésen fog beszélni a költségvetési tervekről.

Címkék:
kormány, lakásvásárlás, gazdaság, álhír, orbán viktor, pénzügyminiszter, kedvezmények, államháztartás,