Elképesztő pénzeket bukhat Magyarország: újabb EU-s forrásoktól eshetünk el

Portfolio2024. szeptember 6. 09:18

Több százmilliárd forint fejlesztési forrás tűnhet el a semmibe, mert hazánk várhatóan nem tudja 2026 végére befejezni azokat a fejlesztéseket, melyeket ebből a forrástípusból kellene finanszírozni.

Magyarország egyelőre egyáltalán nem fér hozzá az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközéhez, így nem tudja az ebből vállalt fejlesztéseit határidőre, 2026 nyaráig elvégezn - írja cikkében a Portfolio. A lap az Európai Számvevőszék elemzésére támaszkodva arról is tájékoztat, hogy a fentiek miatt az ciklus végére elbukhatja ezt a forrást, ami több százmilliárdos mínuszt eredményezne forintban.

Magyarországnak 5,9 milliárd eurónyi RRF-támogatás, valamint a RePowerEU-fejezet további 4,6 milliárd euró járna, ami mind elveszhet. A Portfolio-nak több versenypiaci forrás, aki haszonélvezője lenne a helyreállítási programnak, jelezte már, hogy nem is számolnak ezekkel a támogatásokkal, valamint a kormányban is egyre többen számítanak rá, hogy a magyar helyreállítási tervből végül nem lesz semmi.

Az uniós szervezet kitér arra, hogy az Európai Bizottság iránymutatásai hangsúlyozzák, hogy a mérföldkövek és célértékeknek a tagállamok ellenőrzése alatt kell maradniuk, és nem függhetnek külső tényezőktől, mint például a makrogazdasági kilátások vagy a munkaerőpiaci helyzet alakulása. Az RRF 2021. év eleji elindítása óta a geopolitikai helyzet jelentősen változott, különösen az Ukrajna elleni, 2022 februárja óta tartó háború következtében, amely magas inflációt és rekord energiaárakat okozott az Európai Unióban.

Ezeket a fejleményeket nem lehetett előre látni a helyreállítási és rezilienciaépítési tervek benyújtásakor, de már most is kockázatot jelentenek, és negatívan befolyásolhatják bizonyos mérföldkövek és célértékek teljesítését, valamint az intézkedések végrehajtását.

Címkék:
Európai Bíróság, európai parlament, euró, európai bizottság, milliárd, európai tanács, fejlesztések, európai unió tanácsa, európai központi bank, eu támogatás,