Súlyos kijelentést tett Matolcsy György: ez az évtized még súlyos kihívásokat tartogat, ez lehet az ára

Portfolio2024. szeptember 5. 12:43

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában átfogó kritikát fogalmazott meg a jelenlegi gazdaságpolitikával kapcsolatban, és teljes fordulatot sürgetett - közölte a Portfolio. "Valahol megint utat tévesztettünk" - fogalmazott az MNB elnöke.

Matolcsy szerint bár a 2010-2019-es évtizedet sikeresen zárta az ország, a jelenlegi évtized komoly kihívásokat tartogat. A jegybankelnök részletes programot vázolt fel a következő évtized sikeres teljesítéséhez. Ennek elemei között szerepel egy új otthonteremtési program, versenyképességi jövőkép, valamint Budapest regionális pénzügyi központtá fejlesztése 2040-re.

Matolcsy kritizálta a kormány gazdaságpolitikai lépéseit, kiemelve, hogy Magyarországon volt a legnagyobb az infláció az EU-ban. "Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt" - jelentette ki. Az MNB elnöke szerint az ország két veszélyes ellenféllel néz szembe: az eladósodással és az inflációval. Hangsúlyozta, hogy a jegybank már 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet, de a kormány csak kétéves késéssel csatlakozott ehhez.

"A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett" - fogalmazott Matolcsy, utalva a koordinálatlan gazdaságpolitikai lépésekre. Összességében az MNB elnöke úgy véli, Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van, és teljes fordulatra van szükség a sikeres jövő érdekében.

Címkék:
mnb, kormány, jegybank, matolcsy, magyarország, infláció, gazdaság, matolcsy györgy,