Újabb brutál pofon Európa gazdaságának: ez Magyarországnak is fájni fog, egyre meredekebb lejtmenet jöhet

Pénzcentrum2024. szeptember 2. 13:13

Az euróövezet feldolgozóipara továbbra is visszaesést mutat, mivel az augusztusi adatok szerint a kereslet az év legmeredekebb ütemében csökkent. A legfrissebb beszerzési menedzserindex (PMI) ismét alacsonyabb értéket mutatott, ami arra utal, hogy a gazdasági fellendülés még várat magára. A gyenge kereslet és az emelkedő árak kihívások elé állítják az Európai Központi Bankot, amely már most is az infláció megfékezésével küzd.

Az euróövezet feldolgozóipara augusztusban továbbra is visszaesést mutatott, derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből, amely szerint a fellendülés még messze lehet, mivel a kereslet az idei év eddigi legmeredekebb ütemében csökkent. Az S&P Global által összeállított, az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) 45,8 ponton állt augusztusban, ami kissé meghaladja a 45,6 pontos előzetes becslést, de határozottan a növekedést és visszaesést elválasztó 50 pont alatt maradt - írja a Reuters.

Az outputot mérő index, amely beépül egy szerdán esedékes összetett PMI-be, amely a gazdasági egészség jó mutatója, 45,8-ra emelkedett a júliusi 45,6-ról, éppen meghaladva a 45,7-es gyorsbecslést. „A dolgok lefelé tartanak, méghozzá gyorsan. A feldolgozóipar megrekedt, az üzleti feltételek három egymást követő hónapja ugyanazzal a szilárd ütemmel romlanak, és a recesszió már 26 hónapja húzódik, és tovább folytatódik” – mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburgi Kereskedelmi Bank szakértője. „Az új megrendelések, mind belföldi, mind nemzetközi szinten, még tovább lassulnak, eloszlatva a rövid távú fellendülés reményét.”

Az új megrendelésekre vonatkozó index 43,3-ra süllyedt a korábbi 44,1-ről, ami a legalacsonyabb szintje december óta. A külföldi kereslet is az idei év leggyorsabb ütemében esett vissza. Ez a visszaesés annak ellenére következett be, hogy a gyártók 16 hónap után először emelték áraikat, főként Franciaország, Hollandia, Görögország és Olaszország gyárai miatt.

Ez problémát jelenthet az EKB számára, amely a szolgáltatási szektor tartós inflációjával küzd, miközben az ipari árak csökkenésére támaszkodik a dezinfláció fenntartása érdekében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta de la Rubia.  Azonban a valutaövezetben az általános infláció augusztusban hároméves mélypontra, 2,2%-ra esett vissza, a pénteken közzétett előzetes hivatalos adatok szerint, ami erősíti az Európai Központi Bank további lazító intézkedéseinek indokoltságát.

Címkék:
gazdaság, kereslet, adatok, ipar, eurózóna, feldolgozóipar, augusztus, visszaesés, gyárak,