Jó nagy pofont vittek be újra Magyarországnak: azért ez most nagyon fáj

Pénzcentrum2024. szeptember 2. 14:02

2024. júniusban a kivitel volumene 8,1, a behozatalé 5,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az aktívum 1,1 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 411 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz mérten. Májushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 2,4, az importé 4,7 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első becsléshez képest a külkereskedelmi mérleg 28 millió euróval nagyobb többletet mutatott. Júniusban a kivitel értéke 12,3 milliárd euró, a behozatalé pedig 11,1 milliárd euró volt, euróban számolva az export 9,9%-kal, az import 7,8%-kal csökkent az előző évhez képest. A külkereskedelem árszínvonala forintban kifejezve a kivitelben 4,3%-kal, a behozatalban 3,5%-kal emelkedett, miközben a cserearány 0,8%-kal javult, a forint pedig jelentősen gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Az export és import volumencsökkenése különösen a gépek és szállítóeszközök, valamint a feldolgozott termékek forgalmát érintette. A közúti járművek, valamint híradástechnikai eszközök export- és importvolumene jelentősen visszaesett, míg az energiahordozók volumene nőtt, elsősorban a villamos energia forgalom emelkedése miatt. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kivitele nőtt, míg behozataluk csökkent.

Az EU-n belüli kereskedelemben mind az export, mind az import volumene csökkent, ami 1,3 milliárd eurós többletet eredményezett, míg az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a mérleg 143 millió eurós passzívumot mutatott. Az év első felében a külkereskedelmi mérleg 3,7 milliárd euróval javult, a többlet elérte a 7,8 milliárd eurót, miközben a forint gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Címkék:
autó, élelmiszer, kereskedelem, import, export, szállítás, gépjármű, külkereskedelem,