Visszavonta ajánlatát a Magyar Vagon: egyelőre nem veszik meg a spanyol gyárat

Világgazdaság2024. augusztus 30. 09:06

A Ganz–MaVag (Magyar Vagon) visszavonta a Talgóra tett ajánlatát, miután a spanyol kormány korábban bejelentette, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megvétózza, hogy a konzorcium felvásárolja a Talgo vonatgyártót. A 45 százalékban magyar állami alap, 55 százalékban pedig magánbefektetők tulajdonában lévő társaság csütörtök délután tartotta az igazgatósági ülést Budapesten, a döntés itt született – írja a VG az El Periódico információi alapján.

A Magyar Vagon nem nyugszik bele a spanyol vétóba: visszavonták a Talgóra tett ajánlatukat, de a jövőben nem zárkóznak el attól, hogy újabb vételi ajánlatot tegyenek. A lap szerint a magyar konzorcium szerint nincs összhangban az uniós joggal az, hogy a spanyol kormány megvétózta a Talgo felvásárlását, emiatt a következő hetekben kezdeményezni fogják a megfelelő lépéseket. A hivatalos bejelentést még a spanyol értékpapír- és tőzsdefelügyelet (CNMV) előtt is közzé kell tenni.

A spanyol kormány hónapok óta blokkolja a tranzakciót, melyhez a jogi alapot egy a covid ideje alatt hozott rendelet adja, amely a nehéz helyzetbe került spanyol gazdasági társaságokat volt hivatott megvédeni a külföldi felvásárlások elől. 

Címkék:
kormány, vonat, gyár, magyarország, gazdaság, vállalat, felvásárlás, spanyolország, spanyol, gyártó,