Odacsap a minisztérium: komoly ellenőrzések jönnek, ezeknek a cégeknek kell nagyon figyelni

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 11:34

Szeptembertől a munkavédelmi szabályok betartását kiemelten ellenőrzik a fémipari cégeknél - erről adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A súlyos munkabalesetek megelőzése, továbbá az egészségkárosító kockázatok csökkentése érdekében országos célvizsgálatot tart a munkavédelmi hatóság szeptember elejétől október végéig a fémipari tevékenységet folytató munkáltatóknál. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem a kormány számára kiemelten fontos terület, alapvető közös társadalmi és egyéni érdek, hogy a munkavállalók egészséges és biztonságos munkakörülmények között dolgozzanak.

Magyarországon fémipari tevékenységet mintegy tízezer vállalkozás és több, mint százezer munkavállaló végez, emellett a karbantartás kapcsán további több tízezer munkavállaló érintett a tevékenység kockázataival, melyek csökkentését tűzte ki célul a munkavédelmi hatóság. A vizsgálat a fémipari technológiáknál is megjelenő új anyagok és munkamódszerek miatt is különösen fontos.

Az átfogó ellenőrzés eredménye várhatóan számos intézkedés lesz, amely közvetlenül növeli a munkahelyi egészséget és biztonságot, emellett növelni fogja a fémipari tevékenységek tervezésében, szervezésében és végrehajtásában a munkavédelmi tudatosságot a munkáltatók és a munkavállalók részéről egyaránt. Az akcióellenőrzés ideje alatt a munkavédelmi hatóság természetesen minden nemzetgazdasági ágban végezhet és végez is ellenőrzéseket, így továbbra is fontos, hogy minden vállalkozás, illetve munkavállaló tartsa be a munkavédelmi szabályokat.

Címkék:
vállalkozás, munkahely, munkahelyvédelem, munkavállaló, hatóság, munkavédelem, munkavállalók, munkavállalás, munkahelyi baleset, minisztérium, nemzetgazdasági minisztérium, hatósági ellenőrzés,