Leáll a Barátság-kőolajvezeték? Megszólalt a MOL, ez rengeteg ember érint

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 15:45

A MOL nem tud arról, hogy a vezeték január elsején leállna, a szakértő szerint viszont máshonnan is jöhet olaj.

Nagyon fontos bejelenteést tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója ma: mint elmondta, január elsejével leállítani tervezik a Barátság kőolajvezetéket. Ez hazánkat is érinti, az Oroszországtól vett olaj ugyanis ezen át érkezik Magyarországra.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Inforádiónak azt mondta: nem zárható ki teljesen, hogy másmilyen kőolaj fog jönni január után is ezen a vezetéken, de az látszik, hogy Ukrajna az orosz olajnak megáljjt parancsol. Mint mondta, természetesen hazánk máshonnan még kap majd ettől olajat.

Az Adria-kőolajvezetékkel mind a százhalombattai Dunai Finomítót, mind pedig a pozsonyi finomítót el lehet látni. A probléma abban van, hogy az Adria kőolajvezeték kapacitása jelenleg nem teljesen alkalmas arra, hogy kiváltsa azt a mintegy 11 millió tonnás éves mennyiséget, amit a Mol-csoport Oroszországtól vásárol. Emellett a Molnak magának is vannak olyan beruházási kötelmei, projektjei, amelyek még nem valósultak meg, és amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy teljes mértékben pótolni lehessen az orosz kőolajat tengeri forrásból. A Mol korábban azt nyilatkozta, hogy 2026 végére lesz kész ezekkel a projektekkel, és ha jelenleg kellene leválnia teljesen erről az orosz olajról, akkor a 100 százalékos kapacitáskihasználtságát nagyjából 80 százalékra kellene csökkentenie amiatt, hogy teljes mértékben most nem alkalmas az Adria ennek a kőolajmennyiségnek a pótlására

- fogalmazott a szakértő.

A hírre a MOL is reagált: elmondásuk szerint ők nem kaptak jelzést arról, hogy a Barátság január elsejével leáll.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak. Ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket

- közölte a cég.

Címkék:
mol, adria, január, ukrán, orosz, olaj, szakértő, mol részvény, barátság kőolajvezeték, mol csoport, kőolaj,