Ez ám az igazi devizaadósság: nincs mit tenni, ezen változtatni kell

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 09:49

Kevesebb devizaadósságot szeretne jövőre a magyar állam, de nagyra törő tervei vannak a forinthitelekkel.

Magyarország jövőre a forinthitel-felvételre és a hazai finanszírozási forrásokra összpontosít, a devizaadósság arányát a 30 százalékos határon belül tartja - mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerdán a Reuters hírügynökségne, melyet a Portfolio szemlézett.

Kurali Zoltán hozzátette, hogy a devizaarány most 28,9%, ami korlátozza a további devizakibocsátás lehetőségét azon túl, ami a 2025-ben lejáró, valamivel több mint 1,5 milliárd eurós (1,67 milliárd dollár) devizaadósság refinanszírozásához szükséges.

"Nagyon komolyan vesszük a devizaadósság arányát" - mondta Kurali, kiemelve, hogy a 30% "egy abszolút kemény határt jelent."

Lehet, hogy lesz némi nettó kibocsátás, de ezt úgy szeretnénk csinálni, hogy a devizaadósság aránya biztonságos maradjon

- tette hozzá az ÁKK vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A 2024-es finanszírozási tervvel összhangban Magyarország ősszel a piaci viszonyoktól függően még kibocsáthat akár 500 millió euró értékű szamurájkötvényt - mondta Kurali. Bár az adósságkezelő csak akkor állítja össze a jövő évi finanszírozási tervet, amikor Orbán Viktor miniszterelnök kormánya év végén bemutatja a 2025-ös költségvetés tervezetét, Kurali szerint a devizakötvény-kibocsátás jövőre a korábbi évekhez képest csökkenni fog.

Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokkal inkább a forintkibocsátásról és a hazai finanszírozási forrásokról kell majd szólnia, mint a devizáról. Fontos, hogy a hazai megtakarítási forrás elegendő legyen ahhoz, hogy a költségvetési hiányt főként hazai forrásokból finanszírozzuk

- mondta Kurali.

Címkék:
devizahitel, magyarország, deviza, forinthitel, magyarok, finanszírozás, kibocsátás, hazai termék,