Itt az újabb kamatdöntés: nem várt fordulatot, másfél év után új szakasz kezdődik a magyar monetáris politikában

Pénzcentrum2024. augusztus 27. 14:11

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, az továbbra is 6,75%. A lassan másfél éve tartó kamatcsökkentési ciklusban ez volt az első szünet, ám ez nem okozott meglepetést.

A kamatok mai szinten tartása egybeesett az elemzői várakozásokkal, a Portfolio által megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy nem változik a kamat. Az elemzők közül néhányan viszont kamatcsökkentést vártak, és a szinten tartást prognosztizálók közül többen is jelezték, hogy a mai döntés szoros lehet. Mind a csökkentés, mind a szinten tartás mellett szóltak ugyanis érvek.

A kamatszint tartása mellett a júliusban megugró infláció és a forintpiaci volatilitás szólt. Az áremelkedés mértéke a júniusi 3,7%-ról 4,1%-ra emelkedett júliusban, ami akkor az elemzőket is meglepte. Még aggasztóbb, hogy a negyedéves évesített maginfláció 6,9%-ra ugrott, az áremelkedést továbbra is a szolgáltatások hajtják fel. A reálkamat még így is pozitív, de ilyen inflációs környezetben a jegybank részéről indokolt az óvatosság.

A másik fontos tényező, ami szünetre ösztökélhette a jegybankot, az a forint volatilitása. A jegybank számára a pénzpiaci stabilitás fontossága az utóbbi időben felértékelődött, és az elmúlt hetek azt mutatták, hogy a forint továbbra is sérülékeny: augusztus elején 400-ig gyengült az euróval szemben, és tegnap is volt egy nagyobb gyengülés a romló nemzetközi hangulatban. A gyengülő forint fokozza az inflációs kockázatokat egy egyébként is makacs inflációs környezetben.

Az MNB nyár elején már majdnem leállt a kamatcsökkentésekkel, a júniusi ülés után Virág Barnabás alelnök úgy fogalmazott, hogy új szakasz kezdődik a monetáris politikában. Ám az akkori kedvező körülmények (vártnál kisebb infláció és erősödő forint) miatt az MNB végül mégis vágott júliusban. A lépést akkor alapvetően a javuló globális kockázati étvággyal és az amerikai kamatvárakozások csökkenésével indokolta.

A mai döntés nem volt lefutott kérdés, mert a kamatcsökkentés folytatása mellett is szóltak érvek. Ilyen például a gyenge reálgazdaság: a fogyasztás nem akar élénkülni, a növekedés nyomott, a beruházások nem jól alakulnak, ami önmagában szükségessé tenné a szigorú monetáris feltételek kiigazítását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a jegybank mozgástere is kiszélesedett, a Fedhez kapcsolódó piaci kamatáraázsok ugyanis ismét csökkentek, miután Jerome Powell Fed-elnök múlt pénteken bejelentette a fordulatot. A dollár várható kamatpályájának csökkenése magasabb forint kamatfelárat jelent, ami azt jelenti, hogy az MNB-nek nagyobb tere nyílik csökkenteni – ha ezt az aktuális piaci feltételek lehetővé teszik. Virág Barnabás júliusban azt mondta, hogy az év hátralevő részére 1-2 további kamatcsökkentés lehet.

A fenti bizonytalanságok miatt különösen érdekes lesz Virág Barnabás ma délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatója, amelyről élőben tudósítunk. Ekkor teszi közzé az MNB a kamatdöntést indokló közleményét is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címkék:
kamat, gazdaság, kamatdöntés, mnb kamatdöntés,