Nem szűnik a válság a legendás magyar gyárnál: hetek óta csúszik a dolgozóknak járó pluszpénz

Népszava2024. augusztus 22. 09:31

Továbbra is bizonytalanságban vannak a vasmű alkalmazottai, akik még mindig nem kapták meg a bérmegállapodásban rögzített 150 ezer forintos bónuszt, jóllehet ezt július közepéig utalnia kellett volna a Liberty Dunaújvárosnak – írja a Népszava.  

Thomas Gangl, a Dunai Vasművet irányító Liberty Steel Group európai üzletágának vezérigazgatója a szerdai megbeszéléseken azt ígérte, hogy az augusztusi fizetéseknél történt késések többé nem ismétlődnek meg – árulta el a lapnak Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ugyanakkor a dolgozók arra vonatkozó garanciákat nem kaptak, hogy megkapják a bérmegállapodásban rögzített 150 ezer forintos bónuszt, noha ezt július közepéig kellett volna utalnia a Liberty Dunaújvárosnak.

Thomas Gangl a csúszást az acélipar és ezen belül az európai gyártók rendkívül nehéz helyzetével indokolta. A megbeszélésen a társaság részéről azt jelezték: a vállalat szén-dioxid kvóta értékesítéséből a várt pénzek a napokban befuthatnak, s akkor az első dolog lesz a 150 ezer forintos bónuszok átutalása. Magyar Zoltán úgy vélte, ha ez megvalósul, akkor valóban érdemi forrás érkezik a vasműhöz, és így valószínűleg a szeptemberben esedékes bérekkel sem lesz baj.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

 
Címkék:
bónusz, szakszervezet, bérmegállapodás, dunaújváros, acélgyártás,