Itt a minisztérium válasza a chipsadóról: nem kertelnek, nagyon mást gondolnak, mint a Corvinus

Pénzcentrum2024. augusztus 22. 17:17

A Pénzügyminisztérium a közösségi médiában válaszolt a Corvinus által kiadott kutatásban írtakra, amely a chipsadóval foglalkozott.

Nemrég beszámoltunk a Corvinus Egyetem legfrissebb kutatásáról, amely a chipsadó gazdasági hatásait vizsgálta. Most a Pénzügyminisztérium facebook posztban reagált az elhangzottakra. Az ellenvéleményt öt pontba szedték:

  • A kormány azzal a céllal hozta létre a népegészségügyi termékadót („chipsadót”) 2011-ben, hogy az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek fogyasztását mérsékelje, és az ebből befolyó adóbevételeket teljes egészében egészségügyi célokra fordítsa.
  • Az intézkedés bevált: bevezetése óta a „chipsadóból” 550 milliárd forint bevétel érkezett az Egészségbiztosítási Alapba, csak idén pedig további 90 milliárd forint folyhat be. Azok, akik a népegészségügyi termékadót támadják, több száz milliárd forintnyi bevételt vonnának el az egészségügytől.
  • Tény az is, hogy 2010 óta 40%-kal nőtt Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom, tehát az elmúlt évtized növekvő gazdasági teljesítménynek, a magasabb foglalkoztatásnak és az emelkedő reálbéreknek köszönhetően minden termékből többet fogyaszthattak a családok – az egészséges és a chipsadós termékekből is.
  • Az adó bevezetését követően az egészségügyi kockázatot jelentő termékek fogyasztása visszaesett, növekedés csak évekkel később volt tapasztalható. A chipsadó bevezetése nélkül tehát nemcsak kevesebb bevétele lenne az egészségügynek, hanem mára még több egészségtelen termék fogyna a boltokból.
  • A magyar chipsadó úttörő volt Európában, több ország számára is mintaként szolgált. Jól illeszkedik a versenyképes magyar adórendszerbe, amely a munkát terhelő adókat csökkenti, az ország kiadásaihoz szükséges bevételeket pedig elsősorban a fogyasztási típusú adókból biztosítja.

 

Címkék:
pénz, kormány, európa, adó, chipsadó, pénzügyminisztérium, corvinus egyetem,