Hamarosan tényleg luxus lesz a kávézás: brutál áremelkedés várható a világpiacon

Pénzcentrum2024. augusztus 22. 13:34

Emelkedik a kávé ára a világpiacon, az arabica kávéfajta idén júliusban 33%-kal, a robusta 68%-kal drágult egy év alatt a Világbank adatai szerint: tényleg luxussá válik a kávézás a következő években? Mi zajlik világszinten a kávé piacán, és mi magyarok ebből mit érzékelhetünk?

Jelenleg elsősorban időjárási körülmények befolyásolják a kínálatot és a tőzsdei hangulatot. A világ legnagyobb kávétermelő országában, Brazíliában jelenleg a fagyok okoznak aggodalmakat, bár terméskár egyelőre nem keletkezett emiatt, ami nem mondható el a szárazságra. Az idei szárazság a jövő évi betakarításra hat negatívan Brazíliában. Világszinten (pl. Karib-térség, Közép-Amerika, Ázsia) az El Nino jelensége is befolyja a termést: hirtelen áradások jelentkeznek, illetve hosszabb aszályos időszakokra kell felkészülni.

Továbbá a kávé iránti világszintű kereslet több évben is meghaladta a kínálatot, mely alapot adott az árak emelkedésének. Ázsiában is fellendülőben van a kávéfogyasztás kultúrája, így hosszú távon a kereslet tartós emelkedése várható, mely az árakat is felfelé hajthatja. 

A klímaváltozás gondot okoz a kávétermelésben is, emellett a kávérozsdagomba és a kávéaszú is tizedeli a termést. Hosszú távon továbbá a legnagyobb kávétermő régiókra jellemző társadalmi problémák is kockázatokat jelentenek (pl. Brazília, Kolumbia), mely tényezők tartós emelkedő pályára állíthatják a kávé árát. Ugyanakkor pozitív tendencia lehet, miszerint az egyre enyhébb telekkel Európában is megjelenhetnek a kávéültetvények.

Magyarországon a kávéfogyasztásunkat teljes egészében importból fedezzük, így a hazai árakra a világpiaci drágulás mellett a forint árfolyamának és a szállítási költségeknek az alakulása is kihat. Egy 200-250 grammos őrölt kávé jelenleg 1400 forint körül mozog országos átlagban a boltokban (+8% éves szinten). Ha pedig vendéglátóhelyeken szeretünk kávézni, akkor egy eszpresszó átlagára 540 forint körüli (+10% éves szinten). Ugyanakkor az éttermekben fogyasztott cappuccino árát összevetve Európa országaiban, a magyar kifejezetten olcsónak számít, még a régiós országok között is - írja az Oeconomus friss elemzésében. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
forint, luxus, gazdaság, kávé, kereslet, magyar, világ, kávézás,