Ilyen lehet háborús országba befektetni: Ukrajna példája minden elmond erről

Pénzcentrum2024. augusztus 21. 17:06

A háborús károk, a geopolitikai helyzet, a folyamatos és súlyos orosz támadások miatt Ukrajna, mint befektetési helyszín szerepe erősen romlott - derül ki az Oeconomus elemzéséből.

A 2022-es februári eseményeket követően az első sokk után számos külföldi tulajdonban lévő ukrajnai leányvállalat döntött az országból történő kivonulás mellett. Azok, akik maradtak, lehetőségeikhez mérten, gyártórészlegeiket a harcoktól távoli országrészekbe helyezték át.

Az ukrán FDI áramlás a háború hatására sem állt le, viszont jelentősen veszített lendületéből. A ma elérhető adatok alapján főként az újrabefektetések dominálnak a külföldi tőkekihelyezések esetében, kevés az új befektető.

Elsősorban az Európai Unió országai, valamint az Egyesült Államok helyezett ki tőkét Ukrajnában a legnagyobb mértékben. A 2024. I. negyedévi becslés alapján az EU tagállamaiból 1 555,2 millió USD értékben érkezett FDI az országba, tehát a teljes külföldi tőke összegének mintegy 85%-a. Az adatok között kiemelkedik Hollandia és Ciprus. Mindkét ország esetében felmerül, hogy a befektetők valójában orosz vagy ukrán eredetűek. 

Címkék:
befektetés, ciprus, ukrajna, dollár, eu, orosz, usa,