Új rendelet a Paksi Atomerőműnek: fontos korlátozáson lazított a kormány

Portfolio2024. augusztus 16. 09:50

Miután július végén társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Energiaügyi Minisztérium azt a rendelettervezetet, amely miniszteri engedéllyel átléphetővé tenné a 30 fokos vízhőmérsékleti korlátot a Dunán a Paksi Atomerőműnél, a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló miniszteri rendelet. Ez már péntektől hatályba lép, így ha a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi, akkor akár már holnap lazíthat Lantos Csaba energiaügyi miniszter az eddigi korlátozáson, hiszen csütörtökön megint le kellett terhelni az atomerőművet a vízhőfok miatt, és közben megint extrém magas áramárak alakultak ki a nagykereskedelmi piacon.

Július végén szűkszavú rendelettervezet jelent meg a kormány oldalán a júliusi hőhullám és az ezer eurós áramár környezet után, amely azt tenné lehetővé, hogy a 30 fokos hőmérsékleti korláttól felfelé el lehessen térni, ha azt a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi. Ennek a konkrét miniszteri rendelete (12/2024. (VIII. 15. EM rendelet) jelent meg a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben, amelynek lényege egyetlen mondat:

A jogszabály semmilyen korlátozást nem rendel ahhoz, hogy mennyivel léphető túl az eddigi limit és mennyi ideig. Így ezt gyakorlatilag a villamosenergiapiaci helyzet fogja diktálni.

A rendelet éppen aznap éjjel jelent meg, amikor egyébként is le kellet terhelni 80 MW-tal a Paksi Atomerőművet a Duna melegedése miatt, illetve azért, hogy a hűtővíz csatornából a folyóba engedett vízzel együtt se haladja meg a folyó vize a 30 fokos korlátot.

Amint megírtuk: a szabályozás eddig úgy nézett ki, hogy ha az előrejelzések szerint a Duna hőmérséklete a Paksi Atomerőmű hűtővíz csatornája feletti szakaszon eléri a 25 fokot, akkor folyamatosan mérni kell a folyó hőmérsékletét. Ha a visszaengedett hűtővízzel együtt a vízhőfok meghaladja a 29,5 fokot a beengedéstől lefelé 500 méteres szelvényben, akkor 0,1 fokonként 80-80 megawattal le kell terhelni az erőművet azért, hogy a 30 fokos korlátot semmiképpen se lépje túl a vízhőfok.

A most megjelent rendelet miatt tehát ettől el lehet térni felfelé miniszteri engedéllyel, ha azt az ellátásbiztonsági helyzet indokolja.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így a következő napokban még kitartó kánikula mellett, miniszter jóváhagyás esetén mégsem kellene leterhelni a paksi blokkokat.

Ez lefelé szoríthatja a megint rendkívül magasra ugrott nagykereskedelmi áramárakat főleg az esti órákban, amikor Paks teljes kapacitással képes termelni, míg a naperőművek termelése nulla közelébe esik.

Címlapkép: MTI/Kiss Dániel

 

Címkék:
duna, hőmérséklet, rendelet, kormányrendelet, paksi atomerőmű, hőhullám,