Nem jött be a Bingó a cigicsempészeknek: keresőkutya lett a vesztük

Pénzcentrum2024. augusztus 15. 11:01

Nem bízták a véletlenre, a sors kegyére, így nem az ismert nyereményjáték vitte sikerre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának újabb akcióját, hanem a frissen kiképzett, Bingó névre keresztelt keresőkutya.

A NAV közleményében azt írja, hogy a pénzügyőrök egy budapesti piacot és környékét ellenőrizték, amikor úgy döntöttek, hogy élesben teszik próbára Bingó, a keresőkutya szimatát. A négylábú újonc egy magyar rendszámú autónál jelzett, aminek slusszkulcsa ráadásul a kocsi mellett, a földön hevert, kissé balladai homályban hagyva aktuális használójának személyét, esetleg azt valószínűsítve, hogy a kocsit – talán épp a pénzügyőrök felbukkanása miatt – fejvesztett sietséggel zárták be, summa summarum: a járművet átvizsgálták.

Kiderült, hogy a kezdő szolgálati ebet nem hagyta cserben egyébként is érzékeny, céltréningezett orra; első bevetésén rögtön kiszagolta az elrejtett dohányárut. Az egyenruhások az utastérben és a csomagtartóban összesen 1.490 doboz, mintegy 3,4 millió forint értékű, magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le. Jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

Az idei év kutyabeszerzése és -kiképzése Bingó felderítése alapján eddig sikeresnek értékelhető a NAV szerint. A németjuhász-keverék a márciusi kutyavásáron került az igazgatósághoz, ahol azonnal megkezdődött a kiképzése, minek eredményeként augusztus elején már hathatós munkatársként támogatta az egyenruhások munkáját.

Címkék:
NAV, Budapest, kutya, magyar, nemzeti adó és vámhivatal, nav szégyenlista,