Nem szerepelt jól a magyar gazdaság európai összevetésben: nálunk csak két rosszabb volt Európában

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 21:33

A magyar gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben vegyes képet mutat az Európai Unió többi tagállamához viszonyítva. Az Eurostat legfrissebb adatai alapján részletesebb elemzést készíthetünk hazánk gazdasági helyzetéről - írja a 444.hu.

A negyedéves összehasonlításban Magyarország teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Az előző negyedévhez képest 0,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható, ami az uniós tagállamok között az egyik leggyengébb eredménynek számít. Csupán Svédország és Lettország produkált ennél rosszabb mutatókat. Különösen szembetűnő, hogy a régió többi országa - Ausztria kivételével - növekedést tudott felmutatni ebben az időszakban.

Éves összevetésben azonban kedvezőbb a helyzet. Magyarország 1,3 százalékos GDP-bővülése az uniós tagállamok rangsorának első felében helyezkedik el. Ez az eredmény különösen figyelemreméltó, ha figyelembe vesszük, hogy az eurózóna egészének növekedése elmaradt az Európai Unió átlagától. A magyar gazdaság teljesítménye régiós szinten is kiemelkedő, csak Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzi meg.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az éves növekedési adatokat árnyalja az úgynevezett bázishatás. A tavalyi év azonos időszakában Magyarország szenvedte el a legnagyobb visszaesést az EU-ban, 2,4 százalékos GDP-csökkenéssel. Ez részben magyarázza az idei kedvezőbb mutatókat.

A német gazdaság teljesítménye jelentősen befolyásolja a magyar eredményeket, tekintettel a két ország szoros gazdasági kapcsolataira. Érdekes módon, bár Németország is visszaesést mutatott, ennek mértéke kisebb volt, mint Magyarországé. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a német gazdaság már hosszabb ideje recesszióban van.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az is figyelemreméltó, hogy miközben a magyar gazdaság visszaesését nagyban magyarázza a némettel való szoros kapcsolata, a német GDP negyedéves szinten kisebb mértékben esett vissza, mint a magyar" - olvasható az elemzésben. Összességében elmondható, hogy bár a magyar gazdaság éves teljesítménye biztatónak tűnik, a negyedéves adatok és a regionális összehasonlítás rávilágítanak a kihívásokra. A következő időszak kulcsfontosságú lesz annak megítélésében, hogy Magyarország képes lesz-e tartós növekedési pályára állni az európai gazdasági környezet változásai közepette.

 

Címkék:
gazdaság, németország, gdp, gazdasági növekedés,