Fontos részletek derültek ki a BYD-gyárról: gyártás nem, csak beépítés lesz Szegeden

Pénzcentrum2024. augusztus 12. 22:33

A Szeged.hu hétfői interjújából kiderült, hogy a szegedi BYD-gyárban csak az akkumulátorok beépítése történik majd, míg azok gyártása Kínában zajlik. Az információkat Csang Pó, a BYD mérnöke és logisztikai osztályának vezérigazgató-helyettese osztotta meg.

Csang Pó elmondta, hogy elsősorban helyi munkaerőt kívánnak alkalmazni. Kezdetben évi 150 ezer jármű gyártását tervezik, amely idővel akár évi 300 ezerre is növekedhet. A termelés megkezdését 2025 második felére ütemezik.

A BYD célja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a helyi közösséggel, és átlátható kommunikációt ígérnek. „Igyekeznek minimalizálni a helyi környezetre gyakorolt esetleges hatásokat”; ennek érdekében több környezetvédelmi intézkedést is terveznek. Például védőerdőt telepítenek az üzem és a lakott területek közé pufferzónaként.

Továbbá egy tavas közparkot is ígértek az üzem melletti területre, ahol a szegedi lakosok pihenhetnek, kocoghatnak és élvezhetik a természet szépségét. Csang Pó biztosította a helyieket arról is, hogy nem kell aggódniuk kipufogógáz, zaj, szennyvízkibocsátás, hulladék vagy forgalom miatt.

Azonban kérdéses marad, mennyire valósulnak meg ezek az ígéretek. Az akkumulátorgyártással kapcsolatos egyik fő aggodalom éppen a környezetszennyezés. Említésre került például a gödi Samsung-gyár esete, amely évekig környezethasználati engedély nélkül működött és ahol továbbra is problémát jelent a zaj- és környezetszennyezés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kínai BYD-nak – amely a Tesla után a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója – ez lesz eddigi legnagyobb gyára. Nemrégiben derült ki, hogy a magyar kormány több lépcsőben összesen 30,2 milliárd forintot biztosít a készülő Szegedi Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére. A kormányrendelet szerint ezt az összeget a pénzügyminiszternek kell biztosítania többek között bel- és csapadékvíz elvezetését szolgáló csatornahálózat kialakítására.

Az új szegedi ipari park 300 hektáros területén eredetileg a Pick épített volna új üzemet. Azonban ezt az elképzelést elvetették. Június 5-én derült ki az engedélyeztetésre benyújtott tervekből, hogy többek között egy 10 hektáros összeszerelő üzem föld- és alapozási munkái indulhatnak meg azon a részen.

Címkék:
akkumulátor, elektromos autó, szeged, üzem, kína, BYD,