A fekete hétfő csak a kezdet? Köhög az amerikai gazdaság, ezt Magyarország is megérezheti

MTI2024. augusztus 5. 19:37

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése júliusban enyhén lassult, miután júniusban 26 hónapja a leggyorsabb ütemben emelkedett. Az S&P Global Market Intelligence kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei szerint a gazdaság mind a feldolgozó-, mind a szolgáltatóiparban kisebb mértékben nőtt az előző hónaphoz képest. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a kompozit BMI és a szektorokra lebontott BMI adatok változását és azok okait.

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése kissé lassult júliusban, miután egy hónappal korábban, júniusban 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn közzétett végleges értékei alapján.

Az amerikai feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke az előzetes becslés alapján közölt 55,0 pont helyett 54,3 pontra csökkent a júniusi, 2022 áprilisa óta a legmagasabb szintet jelentő 54,8 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig annak növekedését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI a júniusi, 2022 áprilisa óta a legmagasabb 55,3 pontról - az előzetesen becsült 56,0 ponttól elmaradva - 55,0 pontra csökkent az év hetedik hónapjában. A szolgáltatószektorban az új megrendelések további növekedésének hatására a kibocsátás nőtt, miközben a foglalkoztatás bővülése június után júliusban is fokozódott. Emellett az új exportmegrendelések hat hónapja először mutattak szerény mértékű bővülést. A szolgáltatóipari vállalatok egyéves időtávú növekedési kilátásai optimisták maradtak, bár a bizalom nyolchavi mélypontra mérséklődött.

Az amerikai feldolgozóipari BMI csütörtökön közzétett végleges értéke júliusban 49,6 pontra, idei mélypontjára csökkent a júniusi 51,6 pontról az előzetes becslés alapján közölt 49,5 pont helyett. Az S&P Global gazdaságkutató intézet által közzétett amerikai feldolgozóipari BMI idén egészen júliusig nem csökkent 50 pont alá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az S&P Global felmérésének megállapítása szerint a feldolgozóipari indikátor csökkenéséhez elsősorban az vezetett, hogy az új megrendelések három hónapja először csökkentek, miközben a termelési volumen marginálisan ugyan, de tovább nőtt. Ugyanakkor a feldolgozóipari szektor kilátásai javulást mutattak, a foglalkoztatás pedig lassuló ütemben bővült.

Címkék:
gazdaság, tőzsde, amerika, usa, gazdasági növekedés, amerikai egyesült államok, amerika gazdasága,