Hoppá! Már az EU is vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét: vajon mit lép erre Ukrajna?

Pénzcentrum2024. augusztus 1. 09:34

Az Európai Bizottság múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán keresztül érkező Lukoil-szállítások ügyét, és jelenleg a hatóságok részletes válaszaira vár. "Fokozott figyelemmel követjük a helyzetet, és szoros kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal" – írta a bizottság magyarországi képviselete a Facebook-oldalán.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy az Európai Unió korábban létrehozott egy keretrendszert a tagállamok számára, amely lehetővé tette az orosz energiahordozóktól való függetlenedést és az ehhez hasonló helyzetek elkerülését.

Loading...

A bejegyzés vélhetően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi posztjára reagált, melyben arról írt, hogy Szlovákiával közösen már több mint egy hete kezdeményezték az Európai Bizottság fellépését Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt.

Mint tudjuk, július közepén Szijjártó Péter bejelentette, hogy a Lukoil nem szállít kőolajat Magyarországra Ukrajnán keresztül, de keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítására. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője korábban közölte, hogy sem Magyarország, sem Szlovákia esetében nincs probléma az ukrán kőolajszállítási korlátozások miatt.

Olof Gill elmondta, hogy a magyar és szlovák kormányok által küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. Az Európai Bizottság elemzi az abban foglaltakat és további információkat gyűjt. Amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a Bizottság döntést hoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szóvivő megjegyezte, hogy bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozása nem érinti közvetlenül az EU olajellátását. "Nincs közvetlen probléma a két érintett ország esetében", mivel mindkét országnak 90 napos olajtartaléka van az EU szabályozásoknak megfelelően – nyilatkozta.

Címkék:
magyarország, ukrajna, szlovákia, lukoil, szállítás, olaj,