Hivatalos, újabb megszorításokat rendelt el a kormány: kemény spórolás kezdődik, rengeteg magyart érint

Pénzcentrum2024. augusztus 1. 08:44

Egy frissen megjelent kormányrendelet értelmében megszorítások lesznek az állami cégeknél. 28 vállalat kivételével, ugyanis az intézkedés nem vonatkozik többek között a postára, a MÁV-ra, a Volánbuszra vagy az MVM-re.

Egy frissen megjelent kormányrendelet értelmében megszorítások lesznek az állami cégeknél - szúrta ki a 444. A szöveg szerint „a költségtakarékosság, a központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és a Társaságok működésének észszerűsítése érdekében – megtakarítást kell elérni a 2024. év során, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére”.

A rendelet szerint a megtakarítás mértékének legalább a Társaságok 2023. évi számviteli beszámolója szerinti személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összegnek kell lennie. Ha valamelyik érintett cég ezt nem teljesíti 2024-ben, akkor jövőre az elrendelt összeg dupláját lesz köteles megtakarítani.

A mellékelt táblázat szerint 28 állami cégnek nem kell takarékoskodnia, ide tartozik többek között a MÁV, a Magyar Posta, az MVM, a Volánbusz és a Díjbeszedő. A teljes lista:

Címkék:
MÁV, kormány, spórolás, megszorítás, gazdaság, magyar posta, mvm, rendelet, magyar közlöny, megszorítások, volánbusz, állami cégek,