Bajban lehetnek a paksiak, fontos adóalapot von el a várostól a kormány: az erőműre is kihat a döntés

Pénzcentrum2024. augusztus 1. 09:40

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Paks közigazgatási területén az atomerőmű kapacitásának fenntartására és az ahhoz kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ingatlanokat - írja a 24.hu. 

Orbán Viktor, miniszterelnök nemrég írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat kapja meg.

Az augusztus közepétől érvényes rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel 62,5%-a Tolna Vármegye Önkormányzatát, míg 37,5%-a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti meg.

A bevételek legfeljebb 3%-át lehet a megyei önkormányzati feladatok működési költségeire, legfeljebb 17%-át pedig a megyei önkormányzat beruházásaira fordítani. A fennmaradó összeget a beruházással közvetlenebbül érintett települések osztják meg. Az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi lakos, így az iparűzési adó abból származik, hogy ők bemennek dolgozni.

Paks polgármestere, Heringes Anita szerint most alapvetően jó Pakson élni, de ha a várostól elvonják az adóalapot és az életminőség romlik, akkor semmi sem akadályozza meg a mérnökcsaládokat abban, hogy külföldre vándoroljanak magasabb fizetésért. Ennek ellenére a kormány már a paksi erőmű 2030-as bővítését tervezgeti

Címkék:
kormány, adó, gazdaság, paks, orbán viktor, atomerőmű,