Újabb szankció van készülőben: Magyarországnak ezzel is szembe kell majd néznie

Pénzcentrum2024. július 25. 09:45

Az Európai Bizottság (EB) fontolóra veszi, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazza a kohéziós támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert – mondta el Didier Reynders igazságügyi biztos a Népszavának.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság több kifogásolni valót is talált Magyarország menekültügyi politikájával kapcsolatban, amiért komoly bírságot szabott ki az országra. Az idei jogállamisági jelentés kapcsán Reynders arra emlékeztetett, hogy több mint egy évvel ezelőtt hasonló döntést hoztak a gyermekvédelmi törvény és más, az EU alapértékeit sértő magyar jogszabályok miatt. Ennek következtében az EB jelenleg körülbelül 2,4 milliárd eurót tart vissza a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból.

Ez a pénzbefagyasztási eljárás csak egy a sok közül, amelyet Brüsszel a magyar kormánnyal szemben bevetett, és különbözik az EU költségvetési érdekeit védő jogállamisági procedúrától. Az új feltételrendszer szerint a tagállamok csak akkor részesülhetnek fejlesztési támogatásokból, ha betartják a közösen elfogadott szabályokat és az Alapjogi Charta előírásait.

Az EB szerdán elfogadott éves jelentése többször is kitér a szuverenitásvédelmi törvényre, kiemelve, hogy az aláássa a civil társadalom működését. Az Európai Bizottság februárban megállapította, hogy a törvény sérti az EU demokratikus értékeit és az Alapjogi Chartában foglalt alapvető jogokat, mint a magánélethez való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága, az egyesülési szabadság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog. Reynders utalt arra is, hogy a kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan az EB felfüggesztheti a kohéziós pénzek egy részét a törvény miatt.

Címkék:
bírság, európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel, ursula von der leyen,