Brüsszel benyújtotta a számlát Magyarországnak: belereccsen a költségvetés a gigabírságba?

Népszava2024. július 24. 12:37

Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi bírságot - írja a Népszava. Az Európai Bizottság (EB) friss levelében felszólította Magyarországot, hogy hajtsa végre az Európai Unió Bíróságának ítéletét és 45 napon belül fizesse ki a menekültügyi pénzbírságot. Az EB július 16-án küldött levelet és fizetési felszólítást a magyar kormánynak – tájékoztatta a lapot Christian Wiegand szóvivő.

A levélben az EB egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván megfelelni a 2024. június 13-án és 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt egy 200 millió eurós bírság kifizetésére szabott meg határidőt. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amiért nem teljesítette egy korábbi ítéletét. A bírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió eurót kell fizetnie az EU kasszájába, másrészt naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyar hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

A napi egymillió eurós bírsággal kapcsolatban az EB levelében érdeklődik Budapesttől, hogy miként kívánja törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival. A válasz függvényében döntenek majd a további lépésekről. Az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához: először tájékozódnak, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás történik. A különbség annyi, hogy

a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg Magyarország nem hozza meg a szükséges törvényeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügy gyökerei 2020 decemberére nyúlnak vissza, amikor egy európai bírósági döntés megállapította, hogy Magyarország menekültügyi szabályai több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bíróság kifogásolta többek között azt is, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak hozzáférését a menedékjogi eljáráshoz és nem tartotta tiszteletben jogorvoslati jogaikat. Bár időközben bezárták a tranzitzónákat, az ítéletben foglaltakat nagy részben még mindig nem teljesítették.

Ezért az Európai Bizottság 2022 februárjában keresetet nyújtott be, amelyben kérte az EU bírói testületétől átalányösszeg és napi pénzbírság megállapítását. A jogerős ítélet alapján – amelyet idén júniusban hoztak – az átalányösszeg 200 millió euró lett, míg a napi bírság egymillió euró - írja a lap.

Ez volt az első eset, hogy pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra ilyen ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök júniusban felháborodását fejezte ki Facebook-bejegyzésében: "Nem engedünk a brüsszeli bürokraták zsarolásának." Bóka János Európa-ügyi miniszter július 10-i brüsszeli sajtókonferenciáján elmondta: "Megkaptuk a bíróság ítéletét és megvizsgáljuk annak jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit."

Címkék:
bírság, euró, európa, magyarország, európai unió, európai bizottság, gazdaság, brüsszel,