Óriási bejelentésre készül az MNB, már asztalon az új terv – ez sokaknak hatalmas segítség lehet

Pénzcentrum2024. július 22. 09:30

Holnapi ülésén folytathatja a kamatcsökkentést a jegybank - írja a Portfolio. Az MNB a legutóbbi kamatdöntő ülésen még a monetáris politika új szakaszáról beszélt, amit sokan baljós előjelnek tekintettek, ám úgy tűnik, azóta pozitív irányba változott a környezet. A kamatpálya következő évi alakulása azonban még bizonytalan.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten már belengette, hogy júliusban asztalon lesz a kamatvágás, annak ellenére is, hogy az előző hónapban még a kamatcsökkentés szüneteltetéséről beszélt. Úgy tűnik, most a kedvezőbb kimenetel fog megvalósulni.

A portál felmérése alapján az elemzők többsége várja, hogy a jegybank holnapi ülésén folytatja a kamatcsökkentést. A júniusi ülésen az MNB már 7%-ra mérsékelte az irányadó rátát, ami akkor lassítást jelentett a lazítás ütemében, de azóta a pozitív gazdasági fejlemények tovább növelték a jegybank mozgásterét. Az amerikai munkaerőpiac gyengülése és az infláció mérséklődése miatt a piaci várakozások szerint a Fed szeptemberben kamatot vághat, ami kedvező hatást gyakorolt a magyar piacra, például a forint erősödésére. Ez, valamint a vártnál jobb júniusi inflációs adatok, tovább tágították az MNB mozgásterét, így Virág Barnabás múlt heti beszédében említett 2-3 idei kamatcsökkentés lehetősége is valószínűbbé vált.

Az elemzők szerint az MNB holnap 25 bázisponttal csökkentheti a kamatot, és idén december végéig még két további vágás is várható. Ugyanakkor, a 2025. december végi kamatpályával kapcsolatos előrejelzések nagyobb szórást mutatnak, és bizonytalanság övezi őket, részben a nyári szabadságolások miatti kevesebb válaszadónak köszönhetően.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Create your own user feedback survey

Címkék:
alapkamat, árfolyam, bank, kamat, infláció, kölcsön, pénzpiac,