Hiába jön a lehűlés, így nem fog érni semmit az öntözés a növényeknek: erre figyelj most

Pénzcentrum2024. július 21. 16:27

Pár nap és érkezik a lehűlés, az ország több pontján még záporok is várhatók a HungaroMet agrármeteorológiai előrejelzése szerint. Viszont addig még érkezik a 30 fok feletti hőség, melyet néhol fátyolfelhők tesznek elviselhetőbbé. Ennek veszélyeire, a csapadékszegény talaj mellett a légköri aszályra és az UV stresszre figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok doktora.

Az elmúlt napok kisebb záporai ellenére az ország több pontján csapadékszegény talajjal küzdöttek a kertészek. Természetes, hogy ilyen körülmények között bőséges locsolással igyekszünk pótolni a száradó talaj nedvességtartalmát - ez viszont komoly hatással lehet a talajok összetételére:

“A gyakori locsolás egyik következménye lehet a talajszerkezet leromlása. A túl nagy intenzitással és magas vízadagokkal végzett öntözés, különösen fedetlen talajokon, azok szerkezetének rombolásával jár. A talaj eliszapolódik, száradás után pedig cserepesedik. Ezzel gyakran jár együtt még a homokos talajokon is a felszín víztaszító jellege, ami részben ebből a szerkezet károsodásból fakad, de az öntözővíz magas sótartalma is elősegítheti. A következő eső vagy öntözés esetén a víz elfolyik, nem jut a talaj mélyebb rétegeibe" - figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, egyetemi docens.

A talajvédelem érdekében a lehűlésig tehát gondoskodjunk a rendszeres, de inkább kisebb adagokban történő öntözésről. Kerüljük a locsolást tűző napon, az így kijuttatott víz ugyanis könnyen elpárolog, mielőtt a föld mélyebb rétegeibe érhetne. A legjobb napszak erre a hajnal vagy a kora esti órák.

A szakértő hozzátette, ekkora hőségben különösen nagy veszélyt jelent a légköri aszály is, mely még a leggondosabban öntözött növényeket is fenyegetheti: “Nagy melegben, csapadékszegény időszakhoz társulhat egy további csapás, az alacsony levegő páratartalom! Ez olykor még az öntözött területeken is sanyargatja a növényeket, mivel nem képesek annyi vizet felvenni, amennyit a hőség és a száraz levegő miatt párologtatva elveszítenek. Ilyenkor a megfelelő fejlettségű gyökérzet akkor is életmentő lehet, ha vízben áll a növény.”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Greenman Kft. szakértője már évtizedek óta kutatja a témát. Tapasztalata szerint  ilyen körülmények között még a UV stressz is súlyos károkat okozhat, mely ellen való védekezés szintén a talajban kezdődik: “A nagy hőséggel és szárazsággal gyakran jelentkezik a felhőtlen ég, alacsony páratartalommal, ami az UV sugárzást akadálytalanul átengedi. Számos növénynél szükség van az árnyékolásra, különben a levelek, gyümölcsök perzselődhetnek. Emellett az UV stressz ellen némi támogatást nyújthatnak a probiotikumok: A talajélet mikrobiológiai egyensúlyának helyreállítása és fenntartása az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatásában kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!”

Címkék:
időjárás, gazdaság, zápor, föld, mezőgazdaság, agrárium, növény, időjárás előrejelzés, aszály, időjárás jelentés, agrár, záporok,