Történelmi lépésre szánta el magát a Lukoil: már Szlovákiába sem szállít az orosz óriás

Pénzcentrum2024. július 19. 09:37

Szlovákia és Magyarország bejelentette, hogy leállította a Lukoiltól (LKOH. MM) származó kőolaj átvételét. Ukrajna a múlt hónapban tilalmat rendelt el az orosz energetikai cégtől származó erőforrások területén keresztül történő tranzitjára- írja a Reuters.

Mindkét ország közölte, hogy bár a Lukoil szállításai megszűntek, továbbra is kapnak más orosz vállalatoktól. A Lukoil nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A szlovákiai Transpetrol olajszállító csütörtökön közölte, hogy bár a Lukoil szállítása leállt, más orosz exportőrök továbbra is küldenek olajat Ukrajnán keresztül Szlovákiába.

Az ukrán állami energetikai vállalat, a Naftogaz nem adott azonnali kommentárt. A Slovnaft finomító egy másik beszállítótól biztosította a szükséges kőolajat, miközben a minisztérium ukrán partnereivel tárgyal a kérdésről. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden közölte, hogy az Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállítások akadálytalanul áramlanak a Fekete-tengeren futó TurkStream gázvezetéken keresztül. Azonban nyersolajat már nem szállít a Lukoil Ukrajnán keresztül.

Az új ukrajnai jogi helyzet miatt a Lukoil már nem szállít Magyarországra. Most olyan megoldáson dolgozunk, amely lehetővé teszi a kőolaj tranzit újraindítását, mivel az orosz kőolaj nagyon fontos az energiabiztonságunk szempontjából

- mondta Szijjártó.Iparági források szerint havonta mintegy 1,1 millió tonna orosz olajat exportáltak a Drusba déli ágán keresztül. Ebből mintegy 900 ezer tonna oszlott meg Szlovákia és Magyarország között. A Druzsba vezeték déli ága Ukrajnán keresztül vezet Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A MOL MOLB.BU energetikai vállalatnak finomítói vannak mind Magyarországon, mind Szlovákiában. Jelentős beruházások szükségesek ahhoz, hogy ezek a finomítók diverzifikálják forrásaikat az uráli olajról más típusú nyersolajokra. Szijjártó kedden hangsúlyozta: "Egy jogi megoldás lehetővé tenné a Lukoil számára, hogy Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül szállítson nyersolajat Magyarországra."

Címkék:
gazdaság, ukrajna, szlovákia, oroszország, lukoil, földgáz, olaj, orosz-ukrán háború,