Az egyetemi beiratkozáshoz elengedhetetlen a saját bankszámla: hogyan válasszunk?

Pénzcentrum2024. július 15. 11:30

A fiatalok a legújabb felmérés szerint már 16-17 éves korukban rendelkeznek saját számlával, azonban az egyetemi évek megkezdésével megkerülhetetlenné válik a kérdés: melyik banknál nyissunk diákszámlát? Az ajánlatok mérlegelése során a kedvezmények mellett a praktikus és az egyéni szempontokat is érdemes figyelembe venni. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján és milyen életkorban választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Hamarosan kihirdetik az egyetemi ponthatárokat, a leendő egyetemistáknak pedig amellett, hogy a lakást és diákmunkát találnak, illetve beszerzik az egyetemi beiratkozáshoz szükséges dokumentációt, még egy fontos dologgal foglalkozniuk kell: melyik banknál nyissanak diákszámlát? A Z generáció tagjai már átlagosan 16-17 éves korban rendelkeznek saját számlával, azonban az egyetemi beiratkozás előtt mindenképpen érdemes annak is diákszámlát nyitni, aki eddig nem foglalkozott vele, ugyanis

az ösztöndíjak és a beiratkozással kapcsolatos költségek miatt az egyetem megkezdéséhez szükség van egy bankszámlaszám megadására is.

Mire érdemes figyelni a bankok által kínál kedvező ajánlatokon túl?

  • Mennyire könnyen elérhetők az ATM-ek?
  • Mennyire rugalmas, gyors, segítőkész az ügyintézés?
  • Mennyire könnyen kezelhető, átlátható a mobilapplikáció és az internetbank?
  • Milyen számlavezetési és egyéb rendszeres költségekkel kell számolni?
  • Milyen folyószámlára lehet váltani a diákszámla 25 éves korhatára után az adott banknál?

Mi alapján választ diákszámlát? Mondja el véleményét!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. július 1. és július 22. között várjuk.

Címkék:
bankszámla, egyetem, bank, kedvezmény, kutatás, diák, diákszámla, kérdőív, MBH Bank, gen z,