Több felelősség, nagyobb szabadság: itt az idő diákszámlát választani

Pénzcentrum2024. július 11. 11:30

A szülőkről való pénzügyi leválás fontos állomása lehet az első saját folyószámla megnyitása: kevesebb mint két hét múlva hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat, a leendő egyetemistáknak időszerű áttekinteni a bankok diákszámla-kínálatát. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Július 24-én hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat, ami sokak számára a szülőktől való pénzügyi függetlenségnek is fontos állomását jelzi előre.

Sok fiatal az egyetemi tanulmányok megkezdésével párhuzamosan tapasztalja meg, hogy milyen egy havi fix összegből gazdálkodni:

napi bevásárlást intéznek, számlákat, lakbért, bérletet fizetnek, sokan először vásárolnak mosószert vagy szemeteszsákot. A fiatal felnőttek ebben az időszakban tapasztalják meg, hogy a szórakozás többek között tudatos pénzügyi tervezést is igényel.

Az egyetemista évek alatt már mindenképpen időszerű a saját folyószámla megnyitása, bár a felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 16-17 éves korban nyitják meg első számlájukat az ügyfelek.

Minél fiatalabb korban történik az első számlanyitás, annál valószínűbb, hogy szülői döntés áll a hátterében, ennek számos oka lehet:

sok szülő biztonságosabbnak, átláthatóbbnak tartja a készpénznél, illetve a pénzügyi edukációban is fontos szerepet játszik ez a döntés.

A diákszámla-konstrukciók jellemzően 24-25 éves korig vehetők igénybe. Ezeknek a számlacsomagoknak valamennyi banknál egy átlagos folyószámlánál kedvezőbbek a feltételei. A készpénzfelvétel és a számlavezetés díja alacsonyabb, illetve különböző kedvezményeket is kínálnak a bankok a fiatal ügyfeleknek: pénzvisszatérítés, online levásárolható utalványok, online áruházakban megtalálható kedvezmények is szerepelnek a kínálatban. Azonban

érdemes hosszútávú, praktikus szempontokat is figyelembe venni a választásnál,

például az ügyintézés hatékonysága és az ATM-ek elhelyezkedése a mindennapi használat során fontos tényezők.

Mi alapján választ diákszámlát? Mondja el véleményét! 

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. július 1. és július 22. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatásunkat!

Címkék:
egyetem, pénzügyek, fiatal, kutatás, diák, diákszámla, pénzügyi tudatosság, kérdőív, MBH Bank, gen z,