Gulyás Gergely: árstopot vezet be a kormány a lakossági bankszámlákra és -kártyákra

Pénzcentrum2024. július 8. 09:56

Árstopot vezet be a kormány a lakossági bankszámlákra és -kártyákra - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai rendkívüli Kormányinfón. Az intézkedést az indokolja, hogy a kormány a bankadó csökkentéséről tárgyalt, és illetékeket vetnek ki a bankszektor szereplőire. 

A kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával és hogy mit tud tenni a békéért - kezdte a hétfői rendkívüli Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter elmondta, hogy a miniszterelnök a magyar EU soros elnökség kezdetén békemissziót indított. A háborús felekkel való közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el - mondta el, hozzátéve, hogy a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni. Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez - hangsúlyozta.

Nincs konkrét béketervünk - mondta Gulyás Gergely, szavai szerint ezt csak a felek közti egyeztetéssel lehet kidolgozni. A kormány a szerdai és vasárnapi ülésén háborúellenes akciótervről döntött. Ennek az akciótervnek több lépése van:

  1.  szembe kívánnak szállni a háborúpárti propagandával, ezért kötelezik a pártokat és médiumokat a forrásaik átláthatóvá tételére. Az olyan külföldről érkező forrásokat visszautalják, melyek a háborúpárti propagadnát támogatják - mondta a miniszter.
  2. A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie a multinacionális cégeknek, a bankszektornak és az energiacégeknek. A bankadó csökketésről tárgyalt a kormány, azonban - Gulyás kiemelte - sok bank kihasználta az állampapír vásárlásra vonatkozó kiskaput. 2024-ben a bankadó mértéke nem változik, tranzakciós illeték mértékét megemelik és valutaátváltási illetéket vezetnek be. Azonban, hogy a bankok ne tudják ezt a lakosságra áthárítani, 2024-ben lakossági számlákra és kártyákra árstopot vezetnek be. A kiskereskedelmi különadót és más különadókat nem csökkentenek idén.
  3. Az üzemanyagárak kapcsán arról a kormány, hogy a továbbra is követi az árak alakulását és felszólítja a kereskedőket a régiós átlagárak alatt tartására. A héten a Nemzetgazdasági Minisztérium fog egyeztetni az üzemanyag-kereskedőkkel - mondta Gulyás Gergely a sajtó kérdésére válaszolva.

A védelmi hozzájárulást érintő rendeletek még a héten megjelennek és augusztustól lépnek érvénybe - mondta el Gulyás Gergely a kérdésekre válaszolva.

A miniszter beszélt a járatkésésekről is. Mint elmondta, a légiközlekedés valamennyi szereplőjétől - így a Hungarocontrolltól is - azt várják, dolgozzanak ki akciótervetakciótervet, tartsák fent a folyamatos utastájékoztatást.  Már most elindult 12 hatósági eljárás, melyek során kivizsgálják a járatkéséseket. Kilátásba helyezte, ha a helyzet nem rendeződik, akkor a jelentős késések esetében fogyasztóvédelmi bírságot vetnek ki a légi társaságokra.

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: haladékot kapnak azok a párok a babaváró hitel visszafizetésére, akik 2019. július 1-jétől 2021-ig vették fel a támogatást és nem született gyermekük. A visszafizetési határidő egységesen 2026. július 1-jéig hosszabbodik. A döntés háttere, hogy a koronavírus világjárvány sok család gyermekvállalási terveit felülírta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormányszóvivő ismertette, hogy bővül az Egészségablak - az egykori EESZT-alkalmazás - szolgáltatási köra. Az applikáción keresztül lehetőség lesz időpontfoglalásra, különféle vizsgálatokra. 

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjreform késedelmével kapcsolatban, hogy a kormány továbbra is úgy gondolja, hogy a 2030-as évek közepéig fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. A nyugdíjreformot a Helyreállítási Alap (RRF) elvárása a kormány felé, azonban még sem a nyugdíjrendszert elemző tanulmány nem jelent meg, sem a társadalmi egyeztetés nem történt meg, pedig ezek vállalt határideje már letelt. A miniszter szerint azonban nem a kormány van késében.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Címkék:
kormány, magyarország, bankadó, gazdaság, kormányinfo, miniszter, gulyás gergely, babaváró, árstop,