Ennek biztos nem fog örülni Lázár János: a külföldi gyárak megüzenték, mit terveznek az építőiparban

Pénzcentrum2024. július 8. 09:25

Régen látott mélységekben van a magyar építőanyag-gyártás, de a külföldi vállalatok tulajdonosai úgy döntöttek, ennek ellenére is kitartanak. Sőt, a piacvezető gyártók több helyen is komoly beruházásokat kezdeményeztek, szóba sem kerülhet náluk az üzemeik bezárása. Bár a közelmúltban több hír is felmerült ezzel kapcsolatban, végül a Zalakerámia Zrt. sem függeszti fel magyarországi termelését – írja a 24.hu

Tavaly jelentős visszaesés sújtotta az építőanyag-gyártó ágazatot, amely az idén sem mutat javulást. Az ágazatban leépítések, termelés szüneteltetések és gyárbezárások jellemezték az elmúlt időszakot. Az iparági becslések szerint 2022-höz képest mintegy 60 százalékos csökkenés történt szinte minden szegmensben, így a cserepek, téglák, gerendák és térkövek iránti kereslet is jelentősen visszaesett.

Az ágazat vezető vállalkozásai két oldalról is nyomás alatt állnak: egyrészt csökkent a megrendelésszám,  másrészt két kormányzati adó is terheli őket. A kiegészítő bányajáradék és a szén-dioxid-kvóta adó jelentős költségnövekedést okoz a nagyobb, külföldi tulajdonú gyártóknak, mint a Wienerberger, Zalakerámia és Creaton. A kiegészítő bányajáradék hatálya alá csak a 3 milliárd forint árbevételt meghaladó cégek tartoznak, és ez megnehezíti a nyereséges működést.

Lázár János a tavalyi évben már felvázolta az ehhez kapcsolódó kormányzati politikát:

A háborúban a külföldieket ki lehet szorítani. A külföldi nagyvállalatok magyarországi érdekeltségeket fognak eladni.

– mondta el a miniszter.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Igaz, azóta az olyan kínai gigavállalatok, mint például a BYD, eszeveszett tempóban terjeszkednek Magyarországon, sőt egész Európában.

Eközben például a Zalakerámia tavaly csoportos létszámleépítést hajtott végre, és több gyáregységében is beszüntette a termelést. Azonban 2024 elején új dolgozókat vettek fel, és a romhányi üzemben is újraindulhat a termelés, ha szükség lesz rá. 

A többi gyár is jelezte, hogy kitartanak a magyarországi működés mellett.

Címkék:
kormány, építőipar, vállalat, lázár jános, gyárak, zalakerámia,